Kiedy najlepiej zjeść banana? Sprawdź, jaka jest wartość odżywcza bananów zielonych, żółtych i brązowych
Banany są smaczne, zdrowe i... no właśnie – zróżnicowane. W zależności od etapu dojrzałości, mogą mieć kolory od zieleni, przez różne odcienie żółci, aż do ciemnych brązów. Czy kolor banana odzwierciedla jego właściwości? Sprawdźcie.
1. Kiedy banan jest najzdrowszy?
Nie wiesz, kiedy zjeść banana? Czy sięgać po jeszcze zielony owoc, a może lepiej dać mu czas na dojrzałość? Są też tacy, którym najbardziej smakują zbrązowiałe, dojrzałe banany. Kto ma rację?
Odpowiedzi jest kilka. Po pierwsze: banany można spożywać na każdym etapie dojrzałości (oczywiście pod warunkiem, że nie są zepsute, pokryte pleśnią i podlegające procesom gnilnym). Po drugie, warto zwrócić uwagę, że w różnych chwilach swojego rozwoju banany mają inne właściwości. Można rozpoznać na podstawie aktualnego koloru tego pysznego owocu, co tak naprawdę kryje się w jego wnętrzu.
Niedojrzały, zielonkawy banan to świetne źródło prebiotyków. Ich obecność w jelitach gwarantuje zdrowie całego organizmu. Nie bez powodu mówi się, że odporność bierze się z jelit. Nieprawidłowa flora bakteryjna wewnątrz układu pokarmowego skutkuje nie tylko zaburzeniami trawienia, ale może prowadzić również m.in. do podatności na alergie i różnego rodzaju infekcje wirusowe i bakteryjne.
Banan który jest bladożółty i niedawno dojrzał, to owoc bogaty w błonnik. Zawiera mniej cukru, niż banany, które mają za sobą dłuższy okres dojrzewania. To świetny moment, aby sięgnąć po ten owoc, gdyż będzie wspierać procesy trawienne dzięki bogactwu błonnika.
Gdy banan osiąga swoją dojrzałość, jest bardzo bogaty w antyoksydanty i jednocześnie ma optymalny poziom błonnika. Przeciwutleniacze świetnie wspierają odporność oraz spowalniają procesy starzenia.
Gdy banan staje się bardzo dojrzały, mogą na nim pojawiać się pierwsze brązowe plamki, skóra osiąga ciemnożółty odcień. W takim owocu jest relatywnie najmniej witamin i minerałów. Oznacza to, że trochę spóźniliśmy się, żeby móc w pełni wykorzystać potencjał banana, ale na pewno jego spożycie nikomu nie zaszkodzi.
Banan zbrązowiały, przejrzały, ma największe proporcje cukru, w stosunku do swojej objętości. Jest też najuboższy, jeśli chodzi o błonnik. Dlatego też choć te bardziej dojrzałe egzemplarze mogą być kuszące, ze względu na słodszy smak, sugerowanym momentem spożycia banana jest jednak wcześniejszy etap jego dojrzałości lub pełna dojrzałość, ale zanim na skórce pojawi się brązowy kolor.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl