Trwa ładowanie...

Kiedy truskawki mogą zaszkodzić? Nie każdy może jeść te owoce

 Kamil S. Sikora
22.11.2022 17:29
Nie dla wszystkich truskawki to "samo zdrowie", niektórzy w ogólnie nie powinni ich jeść
Nie dla wszystkich truskawki to "samo zdrowie", niektórzy w ogólnie nie powinni ich jeść (Getty Images)

Pierwsze polskie truskawki pojawiły się już w sklepach i na targach. Chociaż te czerwone, soczyste owoce kryją w sobie moc witamin, to nie wszystkim będzie służyć ich jedzenie. Niektóre grupy szczególnie powinny unikać tych owoców.

spis treści

1. Truskawki – wielka siła w małych owocach

Są smaczne, stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich porządną dawkę witaminy C, witamin z grupy B, a także wapń i fosfor. Po truskawki bez obaw mogą sięgać osoby będące na diecie, gdyż są niskokaloryczne – 100 gramów truskawek to zaledwie 32 kcal.

W tych czerwonych owocach znajdziemy też bromelinę, dzięki której oczyszczają z toksyn i odtruwają nasz organizm od wewnątrz. Jedzenie truskawek poprawia również wygląd naszej skóry i wzmacnia włosy.

Owoce te powinny znaleźć się również w codziennym jadłospisie osób z wysokim cholesterolem oraz tych, którym doskwierają problemy trawienne. Truskawki przyspieszają przemianę materii, a także działają moczopędnie. Te małe owoce to silna broń w walce z wieloma dolegliwościami, dlatego warto korzystać z ich cennych właściwości.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Kto nie powinien jeść truskawek?

Nie wszyscy mogą jednak korzystać z walorów smakowych i prozdrowotnych truskawek. Uważać powinny przede wszystkim osoby uczulone. W owocach tych znajdziemy histaminy, które mogą powodować u niektórych reakcje alergiczne, takie jak: swędzenie, pokrzywkę na skórze, wymioty, biegunkę czy stany zapalne.

Truskawki nie są również wskazane dla osób mających alergię na salicylany. Te związki znajdziemy również m.in. w malinach, jeżynach oraz pomidorach czy wiśniach. W tym przypadku uczulenie może spowodować nie tylko alergiczny nieżyt nosa, ale i niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny oraz obrzęk naczynioruchowy.

Truskawek nie powinny też jeść osoby stosujące beta-blokery. Leki te podnoszą poziom potasu we krwi, dlatego pacjenci przyjmujący te leki muszą uważać na wszystkie produkty spożywcze zawierające potas, w tym również truskawki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze