Kiedyś pasza dla zwierząt, dziś skarb regenerujący wątrobę. Badania potwierdzają antyrakowe działanie

W przemyśle serowarskim traktowana jest jako odpad. Próbując ją zagospodarować, karmiono nią kiedyś zwierzęta, ale najczęściej trafiała do okolicznych rzek. Dziś wiemy, że jest nieocenionym skarbem, który wspiera pracę serca, układu pokarmowego, a nawet może wspomagać terapie tak poważnych chorób jak AIDS. Jakie jeszcze właściwości ma serwatka?

Serwatka zawiera cenne dla zdrowia białkaSerwatka zawiera cenne dla zdrowia białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Serwatka zawiera bezcenne białka

Ten klarowny, żółtawy płyn nie wygląda zachęcająco, jednak współcześnie serwatka znajduje szereg zastosowań.

Wszystko za sprawą nowoczesnych technologii, które umożliwiają pozyskanie z płynu frakcji białek serwatkowych.

Należą one do najcenniejszych i najbogatszych odżywczo białek. Są to m.in.:

  • α-laktoglobulina i β-laktoglobulina,
  • immunoglobuliny,
  • laktoferyna,
  • laktoperoksydaza.

Dwa pierwsze, jak wynika z badań, wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, mają też udział w regulowaniu ciśnienia krwi. β-laktoglobulina dodatkowo zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Badania prowadzone na młodych mężczyznach oraz kobietach wykazały, że te dwa białka serwatkowe mogą obniżać ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL nazywanej potocznie złym cholesterolem.

Równie wyjątkowym białkiem serwatkowym jest laktoferyna, na której prowadzono szereg badań. Potwierdzają one działanie przeciwwirusowe, antygrzybicze i przeciwbakteryjne, a nawet antynowotworowe laktoferyny.

Co ważne, związków zapobiegających namnażaniu się komórek rakowych jest w serwatce więcej – należą do nich m.in. metionina i cysteina.

W płynie lub w proszku

W jednym z badań naukowcy dowiedli, że białko serwatkowe może wspomóc leczenie chorych na AIDS.

Ma postać klarownego, żółtawego płynu
Ma postać klarownego, żółtawego płynu © Getty Images

A to dopiero początek, bo serwatka może również:

  • wspierać funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pozytywnie wpływać na mikrobiom jelitowy,
  • wspierać leczenie schorzeń wątroby, w tym marskości,
  • łagodzić objawy dny moczanowej,
  • wspierać leczenie wrzodów żołądka.

Serwatka to też źródło witaminy A i C, witamin z grupy B, żelaza, fosforu, jodu, magnezu, wapnia i potasu. Przy tym w 100 g tego dobroczynnego produktu znajduje się zaledwie 30 kcal.

Co więcej, obecnie możemy dostać ją także w formie sproszkowanej. Są to pozbawione wody preparaty na bazie serwatki – izolaty i koncentraty.

Rozcieńczona serwatka to doskonały izotonik. Po izolaty czy koncentraty mogą sięgać osoby nieprzekonane do charakterystycznego płynu. Białka serwatkowe stanowią podstawę wielu odżywek dla sportowców.

Jej największym atutem jest trwałość, czego nie można powiedzieć o serwatce w płynie. Z drugiej strony warto pamiętać, że w postaci sproszkowanej serwatka zawiera mniejszą ilość białek, bo część z nich ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka