Trwa ładowanie...

Kiełbasa w sałatce

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:39
Kiełbasa w sałatce
Kiełbasa w sałatce

Podana sałatka bazuje na innej, klasycznej sałatce Coleslaw. Tutaj mamy dodaną kiełbaskę, która dodaje wartości odżywczej daniu, gdyż zawiera dużo białka, a tłuszcz z niej jest odsączony. Zamiast tradycyjnej białej kapusty użyto w niej jej czerwonej odmiany, która inaczej nazywana jest kapustą modrą.

Składniki:

  • pęto chudej kiełbasy,
  • 250 g czerwonej kapusty,
  • koperek,
  • 3 marchewki,
  • pół jabłka,
  • pół czerwonej cebuli.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Kiełbasę pokrój w niegrube plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż do momentu, aż kiełbasa nabierze koloru, ale nie pozwól, aby była twarda. Zdejmij z ognia i odsącz powstały tłuszcz. Czerwoną kapustę pokrój drobno i wrzuć do przygotowanego na danie naczynia. Do kapusty dodaj kiełbasę. Koperek posiekaj bardzo drobno i wrzuć do miski. Marchewki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój w paseczki. Jabłka pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Wszystko wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i białym pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek i wyciśniętą cytryną.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie209,2 kcal
Białka14,08 g
Węglowodany5,58 g
Tłuszcze14,76 g
Błonnik1,32 g

Komentarz:

Kapusta modra zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy E, K, B1, B2, B6 i C. Na polskim gruncie charakterystyczna jest dla kuchni śląskiej. Chyba warto spróbować!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze