Kiełbasa w sałatce
Podana sałatka bazuje na innej, klasycznej sałatce Coleslaw. Tutaj mamy dodaną kiełbaskę, która dodaje wartości odżywczej daniu, gdyż zawiera dużo białka, a tłuszcz z niej jest odsączony. Zamiast tradycyjnej białej kapusty użyto w niej jej czerwonej odmiany, która inaczej nazywana jest kapustą modrą.
Składniki:
- pęto chudej kiełbasy,
- 250 g czerwonej kapusty,
- koperek,
- 3 marchewki,
- pół jabłka,
- pół czerwonej cebuli.
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w niegrube plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż do momentu, aż kiełbasa nabierze koloru, ale nie pozwól, aby była twarda. Zdejmij z ognia i odsącz powstały tłuszcz. Czerwoną kapustę pokrój drobno i wrzuć do przygotowanego na danie naczynia. Do kapusty dodaj kiełbasę. Koperek posiekaj bardzo drobno i wrzuć do miski. Marchewki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój w paseczki. Jabłka pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Wszystko wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i białym pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek i wyciśniętą cytryną.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 209,2 kcal |
Białka | 14,08 g |
Węglowodany | 5,58 g |
Tłuszcze | 14,76 g |
Błonnik | 1,32 g |
Komentarz:
Kapusta modra zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy E, K, B1, B2, B6 i C. Na polskim gruncie charakterystyczna jest dla kuchni śląskiej. Chyba warto spróbować!