Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść (WIDEO)
Ziemniaki są podstawą diety Polaków. Jemy je często i w różnych kombinacjach. Najsmaczniejsze są te młode, ale one dostępne są tylko na wiosnę. Część z nas ziemniaki kupuje na zapas i przechowuje w chłodnym miejscu.
Co zrobić, jeśli pojawią się na nich pędy? Kiełkujące ziemniaki, zobacz czy możesz je jeść. Gdy ziemniaki robią się miękkie i pomarszczone, nierzadko też wypuszczają pędy. Czy są one trujące?
Pędy, które wyrastają ze starych ziemniaków są zazwyczaj białe lub zielonkawe. Świadczą o tym, że roślina budzi się do życia i zaczyna rosnąć. Ma to też skutki dla zdrowia. Długo przechowywane ziemniaki racą część wartości odżywczych.
Pół roku w ciemnej piwnicy to mniej witaminy C w bulwie. Kiełkujący ziemniak będzie w nią jeszcze bardziej uboższy. Zapasy przejdą właśnie w rosnący pęd. Należy pamiętać, że poza bulwą ziemniak jest rośliną trującą.
Liście, łodygi i kwiaty zawierają solaninę i chakoninę. Substancje znajdują się także w zielonych, niedojrzałych bulwach. Należy ich unikać.
Zjedzenie solaniny może skutkować bólem brzucha, wymiotami, biegunką, a nawet wysoką gorączką. Związek obecny jest także w pędach ziemniaka, który zaczyna kiełkować.
Właśnie dlatego należy je odkroić i wyrzucić. Samo warzywo można zjeść o ile nie jest zbyt miękkie. Zjedzenie pędów może skutkować silnym zatruciem pokarmowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.