Trwa ładowanie...

Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść (WIDEO)

Zobacz film: "Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść"

Ziemniaki są podstawą diety Polaków. Jemy je często i w różnych kombinacjach. Najsmaczniejsze są te młode, ale one dostępne są tylko na wiosnę. Część z nas ziemniaki kupuje na zapas i przechowuje w chłodnym miejscu.

Co zrobić, jeśli pojawią się na nich pędy? Kiełkujące ziemniaki, zobacz czy możesz je jeść. Gdy ziemniaki robią się miękkie i pomarszczone, nierzadko też wypuszczają pędy. Czy są one trujące?

Pędy, które wyrastają ze starych ziemniaków są zazwyczaj białe lub zielonkawe. Świadczą o tym, że roślina budzi się do życia i zaczyna rosnąć. Ma to też skutki dla zdrowia. Długo przechowywane ziemniaki racą część wartości odżywczych.

Pół roku w ciemnej piwnicy to mniej witaminy C w bulwie. Kiełkujący ziemniak będzie w nią jeszcze bardziej uboższy. Zapasy przejdą właśnie w rosnący pęd. Należy pamiętać, że poza bulwą ziemniak jest rośliną trującą.

Liście, łodygi i kwiaty zawierają solaninę i chakoninę. Substancje znajdują się także w zielonych, niedojrzałych bulwach. Należy ich unikać.

Zjedzenie solaniny może skutkować bólem brzucha, wymiotami, biegunką, a nawet wysoką gorączką. Związek obecny jest także w pędach ziemniaka, który zaczyna kiełkować.

Właśnie dlatego należy je odkroić i wyrzucić. Samo warzywo można zjeść o ile nie jest zbyt miękkie. Zjedzenie pędów może skutkować silnym zatruciem pokarmowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.