Kilka faktów na temat liści laurowych
Aromatyczne liście laurowe stanowią jedną z najczęściej stosowanych w polskiej kuchni przypraw.
Nazwa systematyczna rośliny to Laurus nobilis, po polsku wawrzyn szlachetny, choć w języku obiegowym często nazywany jest liściem bobkowym.
Krzewy lub drzewa wawrzynu są wiecznie zielone i mogą sięgać nawet 10 metrów wysokości i wieku do 100 lat.
Ich żółte lub zielonkawe kwiaty kwitną w marcu i kwietniu. Lancetowate, faliste po brzegach liście mają ciemnozielony kolor i mogą mieć do 10 cm długości.
Oprócz liści w kuchni można stosować również suszone owoce wawrzynu – aromatyczne ciemne jagody.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Witaminy w liściach laurowych
Przyprawa ta jest także doskonałym źródłem wielu witamin, takich jak niacyna, pirydoksyna, kwas pantotenowy i ryboflawina.
Substancje te pomagają w syntezie enzymów, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i regulują metabolizm.
Liście laurowe są dobry źródłem witaminy A. Jest to również naturalny antyoksydant, ważny dla utrzymania dobrego stanu wzroku i skóry.
Spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę ma też znaczenie dla ograniczenia ryzyka raka płuc i jamy ustnej.
Świeże liście są bogatym źródłem witaminy C, która jest silnym naturalnym antyoksydantem pomagającym usunąć z organizmu wolne rodniki.
Kwas askorbinowy wspomaga system odpornościowy przed atakami bakterii i wirusów oraz przyspiesza gojenie się ran.
Właściwości liści laurowych
Przyprawa ta zawiera wiele lotnych substancji czynnych, które są znane z antyseptycznych, przeciwutleniających i antyrakowych właściwości oraz z dobrego wpływu na układ trawienny.
Do tych substancji należą: np. eugenol, limonen, linalol.
Świeże liście są również bogate w kwas foliowy. Folany są niezwykle ważne przy syntezie łańcucha DNA, stąd ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasu foliowego w organizmie w okresie przed zajściem w ciążę.
Ta szlachetna przyprawa jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk i magnez.
Potas pomaga utrzymać odpowiednie tętno i ciśnienie krwi. Mangan i miedź są wykorzystywane przez organizm w roli przeciwutleniaczy, a żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.