Kwas pantotenowy (witamina B5) - rola, objawy niedoboru, objawy nadmiaru

Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Główną rolą kwasu pantotenowego jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zmiany skórne oraz zaburzenia układu nerwowego.

Kwas pantotenowy (witamina B5) wpływa na przemiany białkowo-tłuszczowe, obniża stężenie cholesterolu we krwi.Kwas pantotenowy (witamina B5) wpływa na przemiany białkowo-tłuszczowe, obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rola kwas pantotenowy (witamina B5)

Kwas pantotenowy jest syntetyzowana przez florę jelitową, lecz brakuje danych o stopniu jej wykorzystania z tego źródła. W czasie gotowania straty tej witaminy mogą dochodzić do 50%, a do 80% w czasie przetwarzania produktów żywnościowych. Kwas pantotenowy należy do najbardziej wrażliwych na czynniki zewnętrzne spośród witamin z grupy B. Bardzo szybko ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych.

Kwas pantotenowy jest bardzo rozpowszechniony zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jest niezbędny dla procesów życiowych każdej komórki. Witamina B5 to mieszanina kwasu pantotenowego, panteiny, pantenolu. Aktywną postacią kwasu pantotenowego jest koenzym A, który aktywnie uczestniczy w wielu procesach metabolicznych.

Kwas pantotenowy pełni zróżnicowane funkcje w organizmie człowieka: wpływa na przemiany białkowo-tłuszczowe, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych takich jak kortyzol, testosteron, estradiol, progesteron, a także neurotransmiterów – serotoniny, dopaminy.

Oznaki niedoboru witamin i minerałów, które widać na twarzy

Jest niezbędny do produkcji przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami zarówno bakteryjnymi, jak i wirusowymi. Kwas pantotenowy jest istotny w procesie regeneracji skóry oraz błon śluzowych. Uczestniczy też w regeneracji tkanek i przyspiesza gojenie ran, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek, a ponadto zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i siwieniu, poprawia pigmentację oraz stan włosów.

Niedoborów kwasu pantotenowego

Klinicznych niedoborów kwasu pantotenowego u ludzi w zasadzie się nie obserwuje. W eksperymentalnym niedoborze u ludzi stwierdza się bowiem zespół „palących stóp”, a ponadto zmęczenie, dolegliwości przewodu pokarmowego i zaburzenia snu. Najnowsze badania każą przypuszczać, że u niektórych ludzi mogą występować biochemiczne niedobory kwasu pantotenowego; jego niską zawartość stwierdzono m.in. u osób w podeszłym wieku, kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, alkoholików oraz u osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego.

Objawy niedoboru kwasu pantotenowego są zróżnicowane. Do najczęstszych należą:

  • zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego (drażliwość, zmęczenie, utrata apetytu, depresje),
  • omdlenia,
  • zmiany skórne – stany zapalne (wypryski, trądzik, sucha uszcząca się skóra, odbarwienia skóry),
  • pękanie kącików ust,
  • zaburzenia układu pokarmowego (biegunka, niestrawność, wzdęcia),
  • obniżona odporność (częste infekcje bakteryjne i wirusowe, zwłaszcza układu oddechowego),
  • długo gojące się rany,
  • zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego (np. niskie ciśnienie krwi).

Objawy nadmiaru witaminy B5

Przedawkowanie witaminy B5 nie zagraża życiu, gdyż jej nadmiar jest wydalany z organizmu z moczem. Jednakże jednorazowe przyjęcie dużej dawki kwasu pantotenowego powoduje biegunki. Największe ilości kwasu pantotenowego występują w:

  • drożdżach piwnych,
  • wątrobie (ale nie należy jej spożywać częściej niż jeden raz w miesiącu),
  • otrębach pszennych,
  • rybach,
  • mleku i jego przetworach,
  • mięsie kurczaka,
  • orzechach,
  • jajach,
  • owocach – pomarańcze, banany, melony,
  • warzywach – ziemniaki, brokuły,
  • ryżu brązowym,
  • pieczywie pełnoziarnistym,
  • soi,
  • nasionach roślin strączkowych.

W niewielkich ilościach kwas pantotenowy jest syntezowana przez naturalną florę bakteryjną jelit. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B5 dla osób dorosłych wynosi 7 mg oraz 2–3 mg dziennie dla dzieci i stopniowe zwiększanie ilości tej witaminy do 11. roku życia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka