Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan

Orzech pekan, inaczej orzesznik jadalny, orzesznik pekanowy, orzesznik owocowy. Jego nazwa systematyczna to Carya illinoinensis. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. W Polsce gatunek ten spotyka się rzadko, głównie dlatego, że źle znosi niskie temperatury.

Ten orzech ma unikalne i niezwykłe właściwości prozdrowotne i znalazł się na liście 15 produktów o najlepszych właściwościach przeciwutleniających, stworzonej przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Jednym ze znajdujących się w nim antyoksydantów jest witamina E, która zdaniem naukowców pełni funkcje ochronne układu nerwowego i komórek, a także chroni przed chorobami serca.

Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas elagowy, który hamuje rozprzestrzenianie się właściwości rakotwórczych. Beta-karoten i luteina, zeaksantyna zawarte w orzechach pekan pomagają pozbyć się wolnych rodników, co chroni przed chorobami układu krwionośnego, rakiem i infekcjami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ciasta z orzechami pekan / Shutterstock

/ 2Budowa układu odpornościowego

Orzechy są również bogatym źródłem minerałów. Porcja (około 100 gramów) zawiera 245 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, który jest nieoceniony dla dobrej kondycji serca. Oprócz tego, jedząc tę ilość orzechów, dostarczasz sobie 64 proc. dziennej wskazanej dawki miedzi (potrzebnej do wytwarzania energii w komórkach ciała), 33 proc. magnezu (potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, zdrowych kości i mięśni) oraz cynku (dla optymalnej pracy układu odpornościowego, syntezy białek i łańcucha DNA, podziału komórek i gojenia się ran). Co więcej, są bogate w fosfor, żelazo, wapń, selen.

Jedna porcja orzechów pekan (około 100 g) dostarcza:

  • 753 kilokalorii,
  • 15 g węglowodanów,
  • 71 g tłuszczu,
  • 7 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 10 g błonnika,
  • 4 g cukru.

/ 2Właściwości zdrowotne orzechów pekan

Obraz
© Zdjęcie orzechów / Shutterstock

Naukowcy podkreślają często fakt, że orzechy pekan są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zalecane w walce z cholesterolem. Mogą one obniżać efekty choroby układu krążenia i można je jeść bez obawy o przybranie na wadze. Według badań opublikowanych na łamach "Current Topics in Nutraceutical Research" spożywanie garści orzechów dziennie wpływa pozytywnie na układ nerwowy, opóźniając uszkodzenie neuronów ruchowych, w tym np. stwardnienie zanikowe boczne.

Podsumowując, orzechy pekan to świetny sposób na urozmaicenie i wzbogacenie codziennej diety. Są pyszne, niezwykle zdrowe i mogą stanowić odrębną przekąskę, jak i stać się składnikiem wielu pożywnych dań, zaczynając od sałatek, makaronów, kończąc na słodkich deserach.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka