Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan
Orzech pekan, inaczej orzesznik jadalny, orzesznik pekanowy, orzesznik owocowy. Jego nazwa systematyczna to Carya illinoinensis. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. W Polsce gatunek ten spotyka się rzadko, głównie dlatego, że źle znosi niskie temperatury.
Ten orzech ma unikalne i niezwykłe właściwości prozdrowotne i znalazł się na liście 15 produktów o najlepszych właściwościach przeciwutleniających, stworzonej przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Jednym ze znajdujących się w nim antyoksydantów jest witamina E, która zdaniem naukowców pełni funkcje ochronne układu nerwowego i komórek, a także chroni przed chorobami serca.
Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas elagowy, który hamuje rozprzestrzenianie się właściwości rakotwórczych. Beta-karoten i luteina, zeaksantyna zawarte w orzechach pekan pomagają pozbyć się wolnych rodników, co chroni przed chorobami układu krwionośnego, rakiem i infekcjami.
Budowa układu odpornościowego
Orzechy są również bogatym źródłem minerałów. Porcja (około 100 gramów) zawiera 245 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, który jest nieoceniony dla dobrej kondycji serca. Oprócz tego, jedząc tę ilość orzechów, dostarczasz sobie 64 proc. dziennej wskazanej dawki miedzi (potrzebnej do wytwarzania energii w komórkach ciała), 33 proc. magnezu (potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, zdrowych kości i mięśni) oraz cynku (dla optymalnej pracy układu odpornościowego, syntezy białek i łańcucha DNA, podziału komórek i gojenia się ran). Co więcej, są bogate w fosfor, żelazo, wapń, selen.
Jedna porcja orzechów pekan (około 100 g) dostarcza:
- 753 kilokalorii,
- 15 g węglowodanów,
- 71 g tłuszczu,
- 7 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
- 10 g błonnika,
- 4 g cukru.
Właściwości zdrowotne orzechów pekan
Naukowcy podkreślają często fakt, że orzechy pekan są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zalecane w walce z cholesterolem. Mogą one obniżać efekty choroby układu krążenia i można je jeść bez obawy o przybranie na wadze. Według badań opublikowanych na łamach "Current Topics in Nutraceutical Research" spożywanie garści orzechów dziennie wpływa pozytywnie na układ nerwowy, opóźniając uszkodzenie neuronów ruchowych, w tym np. stwardnienie zanikowe boczne.
Podsumowując, orzechy pekan to świetny sposób na urozmaicenie i wzbogacenie codziennej diety. Są pyszne, niezwykle zdrowe i mogą stanowić odrębną przekąskę, jak i stać się składnikiem wielu pożywnych dań, zaczynając od sałatek, makaronów, kończąc na słodkich deserach.