- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jedzenie bogate w fosfor
Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest on niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów oraz paznokci. Składnik ten jest szczególnie istotnym elementem diety kobiet w okresie pokwitania. Dowiedz się, które produkty spożywcze obfitują w fosfor.
Zobacz także: Fosfor - rola w organizmie, niedobór, dieta
Jogurt
Większość produktów mlecznych to bogate źródło fosforu. Jednym z najlepszych przetworów mlecznych jest jogurt. Zawiera on dodatkowo pokaźną ilość witamin, minerałów oraz probiotyków.
Zobacz także: Zalety spożywania jogurtów
Mięso
Mięso stanowi cenne dla organizmu źródło fosforu. Znajduje się on zarówno w wołowinie, wieprzowinie jak i drobiu. Warto jednak sięgać po mięso o niskiej zawartości tłuszczu i wolne od GMO.
Zobacz także: Czy mięso jest zdrowe?
Jaja
Wbrew wielu opiniom, jaja stanowią niezwykle zdrowy produkt spożywczy. Zawierają fosfor, witaminy z grupy B oraz spore ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają poziom cholesterolu.
Zobacz także: Jajka na zdrowie
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest idealna dla osób o wrażliwym żołądku. Stanowi nie tylko bogate źródło fosforu, ale też magnezu i potasu. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie tego produktu wywiera zbawienny wpływ na nerki.
Zobacz także: 7 pomysłów na dania z komosą ryżową
Rośliny strączkowe
Soja, ciecierzyca oraz soczewica obfitują w fosfor, a także potas oraz witaminy z grupy B. Poza tym, zawierają błonnik, który reguluje rytm wypróżnień. Stanowią one również bogate źródło białka.
Zobacz także: 4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie
Fasola
Bez względu na odmianę fasoli, każda z nich stanowi pokaźne źródło fosforu. Poza tym, zawiera ona w składzie białko i biotynę. Nie każdy jednak umieszcza ten produkt w diecie, gdyż jest on ciężko strawny. Możesz ułatwić trawienie fasoli w układzie pokarmowym, jeśli dzień przed gotowaniem będziesz ją moczyć w wodzie przez całą noc.
Zobacz także: Poznaj właściwości fasolki szparagowej
Nasiona dyni
Regularne spożywanie pestek dyni może znacząco przyczynić się do wzmocnienia kości, właśnie ze względu na zawartość fosforu. Stanowią one także źródło aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3.
Zobacz także: Właściwości pestek dyni
Ryby morskie
Ryby zawierają znaczące ilości fosforu. Sporo jest go w sardynkach i śledziach. Nie można zapominać także, że ryby dostarczają nam białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zobacz także: Które ryby są zdrowe?
Orzechy
W orzechach można znaleźć wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak fosfor, cynk, magnez, witamina B oraz aminokwasy. Poza tym, są one źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, aby nie jeść ich zbyt dużo – mają bowiem sporo tłuszczu, a co za tym idzie - kalorii.
Zobacz także: Orzechy receptą na zdrowie?