Kiszoną kapustę jedz z oliwą

W kuchni znajdziemy wiele produktów spożywczych, których nie należy ze sobą łączyć. Są też takie, które wręcz należy jeść w duecie. Tak jest z kiszoną kapustą i oliwą.

Kapustę kiszoną warto jeść z dodatkiem oliwyKapustę kiszoną warto jeść z dodatkiem oliwy
Źródło zdjęć: © istock
Magdalena Bury

Idealny probiotyk

Kiszona kapusta jest źródłem witaminy B12. Kobalamina pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, wpływa na układ nerwowy, umożliwia syntezę komórkową i zapewnia dobry nastrój.

Kiszonka to także bogactwo dobrych bakterii, które poprawiają trawienie i wpływają na pracę jelit. Probiotyki wzmacniają odporność, regulują wagę i obniżają ryzyko depresji. W przewodzie pokarmowym produkują też witaminę K i niektóre witaminy z grupy B.

W kapuście kiszonej znajdziemy również duże ilości witaminy C. Jej plusem jest także niska kaloryczność. 100 g ma tylko 16 kcal. Mogą ją więc jeść także osoby na diecie.

5 powodów, dla których powinieneś zacząć jeść kiszonki jeszcze dziś

Duet z oliwą

Dlaczego więc warto ją jeść z oliwą?

Oliwa jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera także przeciwutleniacze chroniące serce przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego. W połączeniu z kapustą kiszoną składniki odżywcze z obu produktów będą łatwiej przyswajalne. Niektóre witaminy rozpuszczają się bowiem wyłącznie w tłuszczach.

Do kapusty polanej oliwą warto także dodawać kminek. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych wzdęć. Z dodatkiem cebuli będzie naturalnym środkiem na dolegliwości ze strony układu pokarmowego – bóle żołądka i zaparcia. Pomoże także osobom z niskim poziomem czerwonych ciałek krwi.

Następnym razem przed zjedzeniem surowej kapusty kiszonej skrop ją oliwą. Będzie smacznie i zdrowo!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka