Kiszonki – największy trend żywieniowy w 2019 roku
Kiszonki coraz częściej goszczą w naszej diecie, ale to w 2019 roku zapanuje na nie prawdziwa moda. To dobrze, ponieważ kiszonki i produkty sfermentowane zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji. Co jeść w 2019 roku?
Cenne probiotyki w kiszonkach
Kiszone warzywa i sfermentowane produkty mleczne, np. kefir, są cennym źródłem bakterii probiotycznych. Podczas fermentacji powstają pałeczki kwasu mlekowego. Bakterie te działają oczyszczająco na organizm, wzmacniają odporność i pomagają w walce z chorobami. Ponadto pałeczki kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. Kwas mlekowy wspomaga też regulację poziomu cholesterolu we krwi i odgrywa dużą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B.
Kiszonki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości błonnika, który działa jak szczotka w jelitach - wspomaga usuwanie złogów i oczyszcza organizm z toksyn.
Jakie kiszonki i produkty sfermentowane włączyć do swojej diety w 2019 roku?
Kiszonki. Źródło zdrowia
Kefir
Kefir to napój wytwarzany przy pomocy ziaren kefiru, które są starterami fermentacji bakteryjnej. Kefir może być wytwarzany z mleka krowiego, owczego lub koziego, a w wersji wegańskiej z mleka kokosowego, wody lub wody kokosowej.
Kefir, ze względu na obecność bakterii probiotycznych, wspomaga zwalczanie grzybów z rodzaju Candida, których nadmierny wzrost jest przyczyną kandydozy. Napój ten wspomaga również odporność i absorpcję składników odżywczych, szczególnie wapnia. Regularne picie kefiru obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Kefir polecany jest też osobom wrażliwym na laktozę. W procesie fermentacji dochodzi do rozpadu tego cukru na łatwiej przyswajalne formy.
Kimchi
To bez wątpienia będzie hit kulinarny 2019 roku. Kimchi to narodowe danie Korei. Zwykle jest to słona, kwaśna i pikantna mieszanka kiszonej kapusty, cebuli, czosnku i chili. W zależności od regionu, do kimchi dodaje się również inne warzywa i zmienia się ich proporcje.
Kimchi łatwo można przygotować w domu, a przepisów na to danie jest tyle, że każdy znajdzie swój ulubiony. W zależności od długości fermentacji, kimchi ma mniej lub bardziej wyrazisty smak. Kiszone warzywa mogą fermentować przez dzień lub dwa, a niektóre odmiany nawet przez rok.
Kombucha
Kombucha to sfermentowana zielona lub czarna herbata. Napój ten pochodzi z Chin i w Polsce zdobywa coraz większą popularność. W kraju swojego pochodzenia kombucha nazywana jest ''napojem nieśmiertelności''. Zawiera mnóstwo probiotycznych bakterii, przeciwutleniaczy, aminokwasów i enzymów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Kombucha, kefir i kimchi będą hitami dietetycznymi w 2019 roku. Osobom, które nie są przekonane do nowych smaków, polecamy nasze rodzime ogórki kiszone i kiszoną kapustę. Te produkty również zawierają cenne substancje odżywcze. Warto włączyć je do jadłospisu, szczególnie w okresie zimowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.