Zbija cukier we krwi. Ratuje jelita, odchudza, buduje odporność
Pochodzi z Meksyku, ale od kilku lat wędruje po całym świecie. Od niedawna można go również dostać w sklepach nad Wisłą. Przypomina popularnego u nas buraka lub kalarepę. Mowa o jicamie, w Polsce nazywanej również kłębianem kątowatym.
Kłębian, hikama, jicama, kicama – to cztery nazwy bulw pnącego krzewu. To warzywo ma zbawienny wpływ na zdrowie. Zawiera sporą ilość mikro- i makroelementów oraz witaminy. Doskonale nadaje się dla cukrzyków, jest też niskokaloryczne, więc nie muszą go unikać osoby na diecie.
Warzywo kruche nawet po ugotowaniu
Meksykanie znają kłębian od setek lat, to jedno z ich podstawowych warzyw. Nic w tym dziwnego. Ma bardzo ważną cechę – jest kruche nawet po ugotowaniu.
Z tego właśnie powodu Meksykanie często wybierają je na przekąskę. Jest pożywne, soczyste i orzeźwiające. A dodatkowo – lekkostrawne i niskokaloryczne. W 100 gramach bulwy odnajdziemy tylko 35 kcal.
Bogactwo witamin i składników mineralnych
Pod względem zawartości wody przypomina ogórka. Oba warzywa zawierają nawet do 80 proc. życiodajnego płynu. To sprawia, że warzywo jest kruche i orzeźwiające.
W bulwie korzeniowej kłębianu znajduje się jednak znacznie więcej niż tylko woda, ale również potas, fosfor, żelazo i wapń.
Ma też pokłady kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która jest potrzebna do budowania i wspomagania odporności u człowieka. Znajdziemy tu także witaminy z grupy B, magnez, miedź, mangan oraz niezbędny do prawidłowej pracy jelit i procesu trawienia błonnik pokarmowy.
Stoi na straży poziomu cukru we krwi
Kłębian ma jednak jedną wyróżniającą go spośród innych warzyw cechę – zawiera inulinę, węglowodan, który łączy właściwości cukru i błonnika (słodzi i poprawia pracę jelit).
Inulina jest niezbędna, jeśli chcemy odkazić i odkwasić organizm, dzięki niej flora bakteryjna w jelitach powraca do prawidłowego stanu.
Oprócz tego inulina pilnuje, by poziom cukru we krwi był właściwy.
Jak przyrządzić kłębian?
Warzywo najlepiej smakuje na surowo. Młodą bulwę należy obrać i pokroić w kostkę. Kawałeczki skrapiamy sokiem z cytryny i sproszkowaną papryczką chilli.
Można również przygotować frytki. W tym celu wystarczy kłębian obrać i pokroić w słupki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Z jicamy wytwarza się także mąkę, a mocne włókna znajdujące się w jej łodydze wykorzystywane są do produkcji sieci rybackich. Natomiast nasiona służą do produkcji oleju.