Kluski francuskie - charakterystyka, z czym podawać, przepis
Kluski francuskie z powodzeniem zastępują w kuchni kopytka, kluski śląskie czy tradycyjne ugotowane ziemniaki. Doskonale smakują z gulaszem wołowym czy strogonowem. Wielbiciele słodkości mogą podawać je w nieco inny sposób, np. z cukrem i cynamonem czy polewą owocową. Jak zrobić kluseczki francuskie? Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
1. Czym są kluski francuskie?
Kluski francuskie, znane również jako kluseczki francuskie, nadają charakteru wielu potrawom. Tradycyjnie, przyrządza się je na bazie takich składników jak: mąka pszenna krupczatka, jajka czy masło.
Sposób przygotowania klusek francuskich jest niezwykle łatwy. Utarte masło klarowane łączy się z żółtkami kurzych jaj przy użyciu robota kuchennego. Drugim krokiem niezbędnym do przyrządzenia klusek jest stworzenie sztywnej piany z białek. W trzecim kroku ubitą, białą pianę miesza się mąką krupczatką oraz masą z żółtek oraz masła.
2. Z czym podawać kluski francuskie?
Kluski francuskie stanowią idealny dodatek do dań obiadowych przyrządzanych na bazie wołowiny, wieprzowiny czy drobiu, ponieważ z powodzeniem zastępują gotowane ziemniaki, kasze, ryże czy makarony. W zależności indywidualnych preferencji czy upodobań, kluski można podawać w wersji wytrawnej lub na słodko.
Polacy uwielbiają dodawać kluseczki do popularnych potraw jednogarnkowych np. gulaszu jagnięcego ze śliwkami, gulaszu z wołowiną i papryką czy strogonowa. Ostatnia z potraw oprócz mięsa wołowego zawiera w sobie ogórki kiszone, cebulę, pieczarki, a także koncentrat pomidorowy.
Warto zaznaczyć, że pyszne i sycące kluski francuskie doskonale smakują w połączeniu z sosem np. grzybowym lub pieczeniowym. Podawać je można także z bułką tartą oraz masłem lub roztopionym masłem i ziołami (pasuje do nich świeży tymianek, świeża szałwia czy rozmaryn). Pasjonaci słodkich dań kluseczki podawać mogą z cukrem, konfiturą malinową, serkiem twarogowym oraz cukrem, jogurtem naturalnym, słodką śmietanką, dżemem truskawkowym, pomarańczowym, lub brzoskwiniowym lub polewą na bazie sezonowych owoców np. czarnych porzeczek, jagód, malin, truskawek, borówek amerykańskich.
3. Przepis na kluski francuskie
Jak zrobić kluski francuskie? Przyrządzenie tej bardzo proste. Przepis uwzględnia:
- 100 gramów mąki pszennej typu krupczatka
- 100 gramów masła klarowanego
- 5 jajek
- szczyptę soli
- szczyptę pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Utarte na pianę masło klarowane połącz z żółtkami jajek przy użyciu wysokich obrotów miksera. Pamiętaj, aby jaja dodawać stopniowo.
Ubite na sztywną pianę białka wymieszaj z przesianą mąką krupczatką oraz masą, która powstała po utarciu masła klarowanego z żółtkami.
Przy użyciu łyżki uformuj nieduże kluski francuskie. Małe, podłużne porcje ciasta włóż do gotującej się, posolonej wody. Kluski powinny gotować się przez chwilkę na niedużym ogniu pod przykryciem. Po zdjęciu pokrywy gotuj je jeszcze przez dwie, trzy minuty.
Gotowe kluseczki odcedź. Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. roztopionym masłem, podsmażoną cebulką. Możesz je również podać w wersji na słodko z cukrem, konfiturą czy zblendowanymi, świeżymi owocami sezonowymi.