Koktajl kakaowy
Napój kakaowy, który powstaje w tym przepisie, jest lekiem na każde zło. Ma działanie rozgrzewające, antywirusowe, a nawet rozweselające. A to wszystko dzięki kakao. Ten czekoladowy wyrób jest składnikiem tak uwielbianych przez wszystkich słodyczy, jak czekolady do picia czy czekoladki.
Składniki:
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka kakao w proszku,
- 1 łyżka nektaru z agawy,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka wrzącej wody.
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca i wodę połącz w blenderze. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodaj teraz kakao, nektar z agawy i wanilię i znów miksuj do połączenia składników. Rozlej całość do dwóch wysokich kubków i rozlej do każdego po połowie szklanki wrzącej wody. Zamieszaj i gotowe.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 132,15 kcal |
Białka | 2,27 g |
Węglowodany | 12,7 g |
Tłuszcze | 7,74 g |
Błonnik | 0,25 g |
Komentarz:
Kakao zawiera witaminy A, E i wszystkie witaminy z grupy B oraz tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika – serotoniny, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Ziarna kakaowca polepszają też ukrwienie mózgu i mogą poprawiać pamięć krótkoterminową. Jeśli mamy przed sobą egzamin, jest nam zimno lub chcemy poprawić sobie humor – sięgnijmy po kakaowy koktajl.