- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Rozgrzewające produkty
Zima coraz bardziej daje się nam we znaki. Choć największe mrozy zapewne dopiero przed nami, już teraz kilkanaście minut spędzonych na zewnątrz skutkuje nieprzyjemnym wychłodzeniem. Ocieplany płaszcz i sweter nie zawsze wystarczają, dlatego należy zadbać o rozgrzanie organizmu od środka. Oto produkty, które warto dodać do swojej zimowej diety, by łatwiej znosić niskie temperatury, a tym samym uniknąć przeziębienia.
Ostre przyprawy
Pieprz i papryczka chilli to duet, który w mgnieniu oka pozwoli nam zapomnieć o zimnie. Dobroczynne właściwości tych przypraw nie kończą się jednak na działaniu rozgrzewającym. W chilli znajdziemy substancję o nazwie kapsaicyna, która stymuluje organizm do produkcji hormonów szczęścia, czyli endorfin – wystarczy zatem szczypta, by poprawić sobie nastrój po męczącym dniu.
Zawarta w pieprzu piperyna wspomaga natomiast pracę układu pokarmowego. Zapobiega problemom trawiennym, takim jak nudności czy wzdęcia, a także pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając procesy metaboliczne. Przyprawa jest zatem najlepszym sprzymierzeńcem osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Cynamon i goździki
Zwolennikom bardziej stonowanych smaków warto polecić goździki. Zaletą ich spożywania jest nie tylko działanie rozgrzewające. Goździki wykazują właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Za sprawą sporej ilości przeciwutleniaczy uważane są za produkt o właściwościach antynowotworowych. Cynamon z kolei wspomaga walkę organizmu z chorobotwórczymi bakteriami, a także usprawnia pamięć.
Te podkreślające świąteczną aurę przyprawy świetnie komponują się zarówno ze słodkimi napojami oraz deserami, jak i daniami mięsnymi.
Zupa-krem
Zdrowa, pożywna i rozgrzewająca, czyli idealna na zimowe popołudnia zupa przygotowana ze zmiksowanych warzyw to przy okazji doskonałe źródło witamin i minerałów, na które zapotrzebowanie w okresie wzmożonej zachorowalności znacząco wzrasta.
Aby danie tego typu rzeczywiście spełniło swoją funkcję, do jego przygotowania należy wybrać warzywa o rozgrzewających właściwościach, a zatem cebulę, dynię, pora, marchew czy pietruszkę.
Kasza jaglana
Jeśli zależy nam na tym, by wspomóc organizm w utrzymaniu ciepła o poranku, warto na śniadanie zaserwować sobie kaszę jaglaną z dodatkiem miodu i orzechów. Taki posiłek pozwoli nam szybko się nasycić i zapomnieć o głodzie na dobrych kilka godzin.
To przy okazji doskonały sposób, aby zapewnić organizmowi solidną dawkę wapnia, potasu i witamin – przede wszystkim tych z grupy B. Warto wiedzieć, że niepozorne ziarenka są dodatkowo źródłem krzemionki, związku poprawiającego kondycję skóry i funkcjonowanie stawów.