Koktajl wiśniowy z burbonem
Smak tego koktajlu na pewno będzie dla każdego niezapomniany ze względu na połączenie wiśni i burbona. Owoce połączone z alkoholem świetnie smakują, poza tym wydobywa się z nich nowy, może ciekawszy smak.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 borówki amerykańskie,
- 1 laska wanilii,
- 4 szklanki świeżych wiśni, bez pestek,
- 2 szklanki burbona.
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier, wodę, borówki i wanilię w garnku i doprowadź roztwór do wrzenia. Dodaj wiśnie i gotuj przez 5 minut. Zestaw garnek z ognia do ostygnięcia na 5-10 minut. Po tym czasie wlej burbon. Wymieszaj dokładnie składniki i porozlewaj napój do mniejszych naczyń, najlepiej przygotowanych słoików. Przykryj naczynia i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziły. Po wyjęciu usuń nalot, który się stworzył, wymieszaj, dodaj lodu i ciesz się smakiem!
Komentarz:
Dzięki schłodzeniu koktajlu w lodówce przed podaniem, aromat owoców i alkoholu wzajemnie się przenika i powstaje jednolity smak i zapach. Dla tych, którzy nie lubią whisky, ten wiśniowy koktajl jest idealnym rozwiązaniem. Warto spróbować!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 240,8 kcal |
Białka | 0,9 g |
Tłuszcze | 0,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 41,5 g |
Błonnik | 1,2 g |
Witamina C | 12,7 mg |
Witamina A | 40,3 µg |