Koktajl z arbuza
Tajemnica tego owocowego koktajlu polega na słodkim, ale zupełnie nietuczącym arbuzie oraz na naturalnym słodziku, jakim jest stewia. Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana jest przez miliony ludzi jako naturalny słodzik.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 28,84 kcal |
Białka | 0,57 g |
Węglowodany | 7,03 g |
Tłuszcze | 0,14 g |
Błonnik | 0,38 g |
Składniki:
- ćwiartka arbuza,
- 1/4 szklanki soku z limonki,
- 10 kropli stewii,
- dużo kostek lodu.
Przygotowanie:
Umyj arbuza, odkrój skórę, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć go do blendera, dolej sok z limonki i stewię i miksuj na najwyższych obrotach. Dolej jeszcze szklankę wody i jeszcze chwilę miksuj. Wlej arbuzowy koktajl do szklanek i dodaj kilka kostek lodu. Możesz wrzucić w formie dekoracji jeszcze po dwa kwadratowe kawałki arbuza.
Komentarz:
Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Ma zero kalorii, jest słodsza od cukru, a także nie powoduje próchnicy zębów i jest nietoksyczna. Arbuz, który posiada w sobie mnóstwo wody, co jest idealne, gdy chcemy przeczyścić organizm, w swoim miąższu zawiera tylko zdrowe składniki oraz witaminy. Wygląda na to, że ten najsłodszy koktajl jest jednocześnie najzdrowszy.