Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)
Odpowiednie porcje
Ciagle mówisz sobie: "chcę schudnąć", tylko nie wiesz jak to zrobić? Są na to proste metody. Chcesz schudnąć lub utrzymać zdrową wagę? Naucz się kontrolować wielkość posiłków oraz ilość konsumowanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić. Zastosuj się do nich, a efekty zobaczysz bardzo szybko.
Kontrolowanie kalorii - wielkość talerza
Mniejszy talerz
Talerze, na których zazwyczaj jadamy obiad i kolację, są duże. Większy talerz oznacza więcej jedzenia. Jeżeli w dzieciństwie słyszałeś „masz wyczyścić talerz” – możliwe, że nawet teraz tak postępujesz, ryzykując nadwagą. Zamiast tego powinieneś: - jeść na mniejszych talerzach - nakładać sobie odpowiednią porcję - nie brać dokładek - nie musisz zjadać wszystkiego z talerza, zapakuj niezjedzoną część i zabierz ją do domu.
Kontrolowanie kalorii - jedzenie poza domem
Jedzenie poza domem
Restauracje zazwyczaj serwują duże porcje. Jeżeli często jesz poza domem, musisz zawsze pilnować porcji. Wykorzystaj do tego jeden z pomysłów: - poproś o połowę porcji - jeżeli dostajesz dużą, od razu część spakuj, zanim w ogóle zabierzesz się do jedzenia - dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki, zupy i sałatki.
Kontrolowanie kalorii - ilość ziemniaków
Podziel ziemniaka na dwie części
Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, pamiętaj: restauracje serwują olbrzymie porcje ziemniaków z polewą, co oznacza bardzo dużo dodatkowych kalorii. Zdrowe rady: - jedz małe porcje, a to, co zostanie, zabierz do domu - wybierz słodkie ziemniaki. Mają witaminę C, potas, wapń, witaminę A, kwas foliowy i beta-karoten.
Kontrolowanie kalorii - zdrowy makaron
Serwuj zdrowy makaron
Kontrolowanie kalorii - kaloryczność ulubionych przysmaków
Twoje ulubione jedzenie może być zdradliwe
Bagietki i muffinki wydają się być dobre jako szybka przekąska. Jeżeli jednak są duże, mogą znacznie zwiększyć dzienną dawkę kaloryczną. Niskotłuszczowe muffinki, podobnie jak bagietki, mają około 300 kalorii. Gdy rozsmarujesz jeszcze masło lub serek topiony, nagle okaże się, że twoje śniadanie to bomba kaloryczna.
Kontrolowanie kalorii - orzechy i masło orzechowe
Jedz orzechy i masło orzechowe
Masło orzechowe z galaretką jest łatwym do przygotowania posiłkiem. Badania wykazały, że orzechy i masło orzechowe jako przekąska w niewielkich porcjach to dobry pomysł na kontrolowanie głodu. Jednak pilnuj, by nie przybierać na wadze. Musisz uważać na spożywane ilości. Jedna porcja (2 stołowe łyżki) dostarczą ci aż 190 kalorii i 17 gram tłuszczu.
Kontrolowanie kalorii - ryż
Pomysły na dietetyczny ryż
Ryż na parze ma mniej kalorii niż smażony - ryż brązowy ma więcej błonnika od białego - zawsze się upewniaj, że ryż, który spożywasz, nie jest smażony.
Kontrolowanie kalorii - tłuszcze w diecie
Łatwo można przesadzić z tłuszczami
Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, rozsądnie korzystaj z oleju. Większość osób lubi do wszystkiego dodawać tłuszcz, np. do sałatek, mięsa czy smażonych ciasteczek. Dlatego też: - używaj korzystnej dla zdrowia oliwy z oliwek zamiast masła - poproś o sos vinaigrette do sałatki zamiast zwykłego oleju.
Kontrolowanie kalorii - przekąski
Dobre przekąski
Przekąski liczą się jako dodatkowe kalorie w piramidzie żywienia i zazwyczaj dostarczamy ich od 100 do 300 każdego dnia – zależy to od poziomu naszej aktywności. Jeżeli masz wielką ochotę na chipsy, weź tylko kilka, a nie całą paczkę! 1 porcja = 1 garstka
Kontrolowanie kalorii - desery
Dodatkowe kalorie dobieraj rozsądnie
Jeżeli chcesz przekąsić jakiś deser, mamy dla ciebie kilka cennych informacji. Deser to również dodatkowe kalorie, więc zanim go zjesz, musisz wiedzieć, że: - jeden kawałek sernika = 250 kalorii i 18 g tłuszczu - kawałek ciasta czekoladowego = 235 kalorii i 11 g tłuszczu - jedna gałka lodów czekoladowych = 250 kalorii i 12 g tłuszczu.
Kontrolowanie kalorii - porcja warzyw
Porcja warzyw wielkości piłki do baseballa
Serwując warzywa i owoce, połóż na talerzu ilość odpowiadającą pięści lub piłce do tenisa - decydując się na zieleninę, możesz wziąć porcję wielkości dwóch piłek. Dietetyczne rady: - zielone i czerwone warzywa oraz cytrusy mają bardzo dużo składników odżywczych, - ciemne zielone warzywa mają korzystny wpływ na serce. Wśród nich najlepsze są: szpinak, brokuły i kapusta włoska.
Kontrolowanie kalorii - pizza
Dietetyczna pizza
Oto kilka wskazówek, co zrobić, żeby pizza nie stała się bombą kaloryczną: - zamów kawałek na cienkim cieście - wybierz pizzę z warzywami bez mięsa - poproś tylko o połowę sera, a w to miejsce weź więcej sosu - skończ jedzenie po jednym, dwóch kawałkach.