Kontrowersyjny dodatek. Zaburza pamięć, rujnuje pracę mózgu

Amerykańscy badacze wzięli pod lupę aspartam, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym słodzik, wokół którego od niedawna jest coraz więcej kontrowersji. Odkryli, że może wpływać negatywnie na funkcje poznawcze. Co ważne, skutki dotykają kolejnego pokolenia.

Zaburza pamięć. Badacze odkryli kolejny skutek popularnego słodzikaZaburza pamięć. Badacze odkryli kolejny skutek popularnego słodzika
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Kontrowersyjny słodzik. Skutki dla potomstwa

Jak przypominają badacze z Florida State University College of Medicine, Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała, że aspartam może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych, sercowych, nowotworów, ale nie stwierdziła dotąd, że może oddziaływać na funkcje poznawcze.

To syntetyczny słodzik, słodszy od cukru aż o 200 razy. Powszechnie stosowany jest w przemyśle spożywczym, m.in. w produkcji napojów gazowanych, produktów typu "light" czy gum do żucia.

Niedawno ta sama grupa badaczy pokazała, że konsumpcja aspartamu wiązała się u myszy ze wzmożonymi lękami.

Aspartam – zabójcza słodycz. Gdzie go znajdziemy?

Nowe wnioski na temat aspartamu. Wpływa negatywnie na funkcje poznawcze?
Nowe wnioski na temat aspartamu. Wpływa negatywnie na funkcje poznawcze? © Pixabay

- Te dwie sfery – pamięć i odczuwanie lęku, do pewnego stopnia się pokrywają. Dla uczenia się istotny jest bowiem składnik emocjonalny. Gdy on występuje, pamiętamy lepiej, choć to jest dosyć odrębna funkcja i sieć neuronalna – informuje autor badania, Pradeep Bhide.

- Drugą rzeczą, którą teraz, w przeciwieństwie do badań nad lękiem zauważyliśmy, jest to, że skutki przeszły tylko na jedno pokolenie. Nie zaobserwowano ich u wnuków, tylko u dzieci samców myszy. Stanowi to kolejny dowód na to, że tego rodzaju dziedziczenie zachodzi w wyniku zmian epigenetycznych, w plemnikach – dodaje.

Naukowcy odkryli, że potomstwo samców myszy spożywających ten słodzik miało kłopoty z nauką relacji przestrzennych i deficyty pamięci. Zwierzęta konsumowały przy tym ilości znacznie niższe, niż uznane za dopuszczalne u ludzi.

Konieczne są dalsze badania nad aspartamem

Myszy były podzielone na trzy grupy. Grupa kontrolna przez 16 tygodni piła czystą wodę. Druga grupa miała dodany aspartam w ilości odpowiadającej siedmiu procentom dawki dopuszczalnej przez FDA (w przeliczeniu na człowieka), a trzecia – 15 proc.

Te same ilości naukowcy wykorzystali wcześniej podczas sprawdzania wpływu aspartamu na lęki.

W testach z labiryntem myszy z grupy kontrolnej szybko znajdowały wyjście. Pozostałe zwierzęta potrzebowały na to samo znacznie więcej czasu. Co więcej, ich zachowanie było zmienione.

- Mieliśmy okazję zobaczyć, że myszy te używają odmiennego sposobu, choć odnajdują wyjście. W jakiś sposób kompensują swoje ubytki – mówi Deirdre McCarthy, współautorka badania.

Owa kompensacja – mówią naukowcy – ma szeroki zakres.

- Zwierzęta mogą funkcjonować, ale potrzebują więcej czasu lub dodatkowej pomocy – mówi prof. Bhide, sugerując, że FDA powinna przyjrzeć się bliżej sprawie aspartamu i uwzględnić perspektywę wielopokoleniową dotyczącą skutków jego działania.

"Podsumowując, spożycie aspartamu w dawkach odpowiadających siedmiu do 15 proc. zalecanej przez FDA maksymalnej dziennej wartości spożycia przez człowieka powoduje deficyty uczenia się i pamięci u samców myszy. Te deficyty są przekazywane potomstwu płci męskiej i żeńskiej w pokoleniu F1 poprzez linię ojcowską. Dlatego też niekorzystne skutki aspartamu na zachowanie mogą być bardziej powszechne niż się obecnie uważa, a oceny bezpieczeństwa aspartamu powinny uwzględniać potencjalne skutki u osób bezpośrednio narażonych na działanie aspartamu, a także ich potomków" – zwracają uwagę badacze na łamach "Nature".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka