Koreański przepis na zdrowie. Przeciwzapalna przyprawa, która chroni przed rakiem

Ma intensywny czerwony kolor i niepowtarzalny smak. Choć przyprawa gochugaru jest podstawą kuchni koreańskiej, to jej smak zna już prawie cały świat. Nie każdy jednak wie, że gochugaru to nie tylko niepowtarzalny dodatek do potraw, ale silnie działająca broń w walce ze stanami zapalnymi.

Tę wszechstronną przyprawę kochają Koreańczycy. Jest źródłem kapsaicynyTę wszechstronną przyprawę kochają Koreańczycy. Jest źródłem kapsaicyny
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Gochugaru. Źródło prozdrowotnej kapsaicyny

Gochu to po koreańsku papryka chili, garu oznacza natomiast proszek. Przyprawa gochugaru jest zatem suszonym, grubo mielonym chili pozbawionym pestek. Tradycyjnie papryczki suszono na słońcu, dzięki czemu nabierały charakterystycznego dymnego aromatu.

Przyprawa ma lekko słodki, pikantny smak. Nie należy do najostrzejszych. W skali oceniającej ostrość, tzw. skali Scoville’a, ma od 1500 do 10 tys. jednostek. Dla porównania słynne Naga Jolokia, jedne z najostrzejszych papryczek świata, mają ostrość o wysokości 1 400 000 jednostek.

Gochugaru w Korei wykorzystuje się w wielu sałatkach oraz zupach, sosach, daniach mięsnych, jak np. bulgogi i oczywiście kimchi. Stanowi element pasty gochujang na bazie sfermentowanego ryżu i soi. Poza niezwykłym smakiem gochugaru oferuje także szereg korzyści zdrowotnych za sprawą obecności karotenoidów, flawonoidów, a przede wszystkim kapsaicyny. Papryczki są też źródłem witaminy E, silnego przeciwutleniacza, witaminy A, a także żelaza i miedzi.

Właściwości lecznicze kapaicyny - to ona sprawia, że chilli jest ostre

Ostre papryczki są źródłem prozdrowotnej kapsaicyny
Ostre papryczki są źródłem prozdrowotnej kapsaicyny © Pixabay

Chroni przed nowotworami i chorobami serca

Królową jest jednak kapsaicyna. To naturalnie występujący związek, który stanowi formę obrony rośliny przed szkodnikami czy grzybami. To właśnie on odpowiada za pikantny smak. Im wyższe stężenie kapsaicyny w papryce, tym jest ona ostrzejsza.

Spożywanie bogatych w kapsaicynę produktów:

  • według jednego z badań pięć papryczek chili dziennie może aż o 45 proc. zmniejszać ryzyko raka żołądka,
  • może zwalczać komórki nowotworowe raka prostaty,
  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego – obniża poziom cholesterolu i zapobiega tworzeniu zakrzepów krwi,
  • może hamować wydzielanie soku żołądkowego i zmniejszać ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka,
  • może przyspieszać przemianę materii i zapewniać uczucie sytości na dłużej,
  • badanie dowiodło, że już pięć gramów zasobnej w kapsaicynę papryki może obniżać poziom glukozy we krwi.

Istnieje też kilka badań dotyczących wpływu na zdrowie pasty gochujang. Badacze z Pusan National University odkryli, że pasta z papryki gochugaru może zmniejszać odkładanie się tłuszczu i sprzyjać utracie masy ciała. Z kolei w innym badaniu szczurom na diecie wysokotłuszczowej podawano przez dwa miesiące gochujang. Okazało się, że pasta doprowadziła do homeostazy glukozy poprzez zmniejszenie oporności tkanek na insulinę.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka