- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania opuncji
Te egzotyczne owoce można już dostać w niektórych polskich supermarketach. Oprócz niezwykłej nazwy, wyglądu i pochodzenia, opuncja odznacza się również nadzwyczajną kompozycją składników odżywczych. Zawiera dużo witaminy C i B, magnezu, potasu, wapnia, miedzi i błonnika. Pod względem związków organicznych wiele w niej flawonoidów, polifenoli i betalain, a wszystkie te substancje mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Układ odpornościowy
Jedna porcja opuncji zapewnia ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która odgrywa kluczową rolę w układzie immunologicznym, stymulując wytwarzanie białych krwinek i działając jako przeciwutleniacz. Ponadto witamina C jest ważnym składnikiem wielu procesów enzymatycznych i metabolicznych, w tym budowania tkanki kostnej i mięśniowej.
Mocne kości i zęby
Wapń stanowi niezbędny składnik zdrowej diety, a opuncja jest bogatym źródłem tego pierwiastka. Jest bardzo ważnym elementem w procesie tworzenia tkanki kostnej w organizmie (aż 99 proc. wapnia znajduje się w kościach i zębach). Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki tego pierwiastka pozwala uniknąć problemów stomatologicznych, a także kłopotów z kośćmi często pojawiających się wraz z wiekiem, takich jak osteoporoza.
Prawidłowe trawienie
Zdrowe serce
Opuncja korzystnie działa też na serce. Po pierwsze błonnik w owocu obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Po drugie potas przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi przez rozluźnienie naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie obciążenia układu sercowo-naczyniowego. Wreszcie betalainy zawarte w opuncji mają wpływ na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym szanse na osłabienie lub uszkodzenie układu sercowo-naczyniowego.