Kozieradka – zioło dla zdrowia i urody
Kozieradka pospolita należy do rodziny bobowatych. Jest uważana za jedną z najstarszych roślin, jakie wykorzystuje się w medycynie. Już w starożytności nasiona kozieradki pospolitej stosowano w celu wzmocnienia organizmu oraz uzyskania pięknego, zdrowego wyglądu. Poza tym właściwości kozieradki są cenione w kuchni. Zastosowanie kozieradki nie ogranicza się jedynie do roli przyprawy m.in. w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Kozieradkę wykorzystuje się również jako składnik różnych zup, sosów, makaronów, bywa także stosowana jako dodatek do pieczywa oraz potraw mięsnych. W nasionach kozieradki można znaleźć m.in. białka, tłuszcze, magnez, potas, wapń, sód, cynk, żelazo oraz witaminę PP.
Kozieradka - wpływ na zdrowie
Działanie kozieradki pomaga eliminować szkodliwe toksyny z organizmu. Ponadto kozieradka ma zastosowanie we wspomaganiu laktacji. Spożywanie nasion kozieradki zaleca się także osobom z obniżonym nastrojem lub popadającym często w stany depresyjne. Wiele osób sięga po kozieradkę w przypadku problemów z koncentracją oraz pamięcią. Preparaty z kozieradki mają działanie przeciwzapalne. Kozieradka przyspiesza regenerację skóry oraz gojenie się ran. Dzięki działaniu kozieradki można obniżyć poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi. Kozieradka ma zastosowanie w łagodzeniu objawów alergii. Poza tym działanie kozieradki pobudza procesy trawienne, ułatwia przyswajanie węglowodanów oraz pomaga w odbudowie tkanek.
Kozieradka - właściwości
Nie można także zapominać o tym, że w Indiach kozieradka jest stosowana jako naturalny afrodyzjak. Zwiększa popęd płciowy oraz wpływa na poziom hormonów. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych pochwy oraz łagodzi nieprzyjemne objawy związane z pojawieniem się okresu przekwitania. Kolejnym schorzeniem, na które pomagają nasiona kozieradki, są hemoroidy, ponieważ flawonoidy z nasion kozieradki wzmocniają naczynia krwionośne.
Nasiona kozieradki mają bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Ekstrakty z nasion kozieradki pomagają leczyć wrzody żołądka. Z kolei wysuszone nasiona kozieradki pomagają usprawnić trawienie, a kleik z nasion kozieradki, rozwiąże problem wzdęć. Nasiona kozieradki pomogą również na zaparcia dzięki dużej ilości błonnika.
Preparaty z nasion kozieradki ochronią również naszą wątrobę. Substancje z nasion kozieradki mają bowiem działanie zbliżone do sylimaryny, która jest silnym oksydantem. Nasiona kozieradki można również użyć w zakażeniach pasożytniczych, ponieważ wspomogą one proces leczenia.
Stosowanie nasion kozieradki pomoże również osobom chorym na raka jelita grubego. Nasiona kozieradki zawierają diosgeninę, która może uchronić przed rozwojem raka, ponieważ hamuje rozwój i zabija komórki nowotworowe.
Kozieradka - pielęgnacja cery
Zastosowanie kozieradka pospolita znalazła również w kosmetyce. Kobiety chętnie sięgają po kozieradkę w celu poprawy stanu swojej cery. Kozieradka pospolita sprawdza się bowiem doskonale jako dodatek do maseczek regeneracyjnych. Najlepsze efekty można uzyskać, stosując kozieradkę do cery trądzikowej lub suchej. Poza tym okłady z kozieradki pomagają likwidować obrzęki, dlatego po nieprzespanej nocy w przypadku pojawienia się sińców i worków pod oczami warto sięgnąć po specjalne kremy z jej zawartością.
Kozieradka - włosy
Jednak największy wpływ ma kozieradka na włosy. Napary z nasion kozieradki na włosy nie tylko wzmacniają i regenerują włosy, ale też przyspieszają ich wzrost oraz działają łagodząco na skórę głowy. Za sprawą takiego magicznego specyfiku z zawartością kozieradki włosy dużo zyskają. Kozieradkę na włosy można stosować raz w tygodniu, najlepiej w weekend ze względu na jego nieprzyjemny zapach. Dzięki regularnemu stosowaniu preparatów z kozieradki włosy przestaną wypadać. Jeżeli brakuje nam czasu na przygotowywanie domowych mikstur z kozieradki na włosy, możemy sięgnąć po gotowe preparaty. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele szamponów i odżywek produkowanych na bazie kozieradki na włosy, które w krótkim czasie przywrócą włosom ich dawny blask.
Kozieradka - zastosowanie w kuchni
Kozieradka pospolita dość często gości na stołach jako dodatek do różnych potraw. Od dawna jest ona cenioną przyprawą, którą wykorzystuje się dla podkreślenia smaku i zapachu sałatek, dań mięsnych i makaronowych, sosów itp. Nasiona kozieradki często stosuje się jako dodatek do serów oraz pikantnych sosów. Z kolei zarówno suszone, jak i świeże liście kozieradki to częsty składnik potraw warzywnych. Przed zastosowaniem nasiona kozieradki warto delikatnie przyprażyć na patelni, dzięki czemu staną się łatwiejsze do rozdrobnienia.