Królowa jest tylko jedna? Wiadomo, która papryka jest najzdrowsza
Papryka to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw, dlatego powinniśmy po nią sięgać regularnie. Warto jednak wiedzieć, jaki kolor kryje za sobą najwięcej prozdrowotnych właściwości. Czerwony, zielony, żółty czy może pomarańczowy?
1. Zielona papryka
Papryka o zielonym kolorze to warzywo, które nie jest do końca dojrzałe. Jeżeli nie zerwiemy jej z krzaka, z czasem stanie się żółta, pomarańczowa, a potem czerwona. Jest chrupiąca i ma lekko gorzkawy smak. Jest bardzo zdrowa i w porównaniu do innych rodzajów zawiera najmniej kalorii i węglowodanów. Niestety, w bardziej dojrzałej papryce znajdziemy dwa razy więcej bezcennej witaminy C i niemal 10 razy więcej beta-karotenu.
2. Żółta papryka
W porównaniu do zielonej ma słodszy smak, jednak łagodniejszy niż pomarańczowa i czerwona. Żółtą paprykę warto upiec lub położyć na grilla. Dzięki temu nasz ulubione potrawy zyskają niezapomniany owocowy posmak. Znajdziemy w niej kwas askorbinowy, niacynę, żelazo oraz wapń.
3. Pomarańczowa papryka
Pomarańczowa papryka doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik zapiekanek i sałatek. Znajdziemy w niej znaczne ilości luteiny, która jest odpowiedzialna za jej kolor. Ten silny przeciwutleniacz redukuje nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny, spowalnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Innym cennym barwnikiem występującym w pomarańczowej papryce jest zeaksantyna. Usprawnia pracę układu krążenia, chroni narząd wzroku przed szkodliwym wpływem światła, a także poprawia pamięć i funkcje poznawcze.
4. Czerwona papryka
Czerwona papryka, czyli w pełni dojrzała charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem i bogactwem karotenoidów i witaminy C. Poza tym zawiera potas, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości cennych składników podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, chroni przed rakiem i redukuje stany zapalne rozwijające się w naszym organizmie.
Ze względu na największą zawartość składników odżywczych, jest najbardziej polecana przez lekarzy i dietetyków. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z jedzenia innych kolorów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl