Trwa ładowanie...

Królowa jest tylko jedna? Wiadomo, która papryka jest najzdrowsza

 Kamil S. Sikora
Kamil S. Sikora 18.03.2023 16:44
Która papryka jest najzdrowsza?
Która papryka jest najzdrowsza? (Getty Images)

Papryka to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw, dlatego powinniśmy po nią sięgać regularnie. Warto jednak wiedzieć, jaki kolor kryje za sobą najwięcej prozdrowotnych właściwości. Czerwony, zielony, żółty czy może pomarańczowy?

spis treści

1. Zielona papryka

Papryka o zielonym kolorze to warzywo, które nie jest do końca dojrzałe. Jeżeli nie zerwiemy jej z krzaka, z czasem stanie się żółta, pomarańczowa, a potem czerwona. Jest chrupiąca i ma lekko gorzkawy smak. Jest bardzo zdrowa i w porównaniu do innych rodzajów zawiera najmniej kalorii i węglowodanów. Niestety, w bardziej dojrzałej papryce znajdziemy dwa razy więcej bezcennej witaminy C i niemal 10 razy więcej beta-karotenu.

2. Żółta papryka

W porównaniu do zielonej ma słodszy smak, jednak łagodniejszy niż pomarańczowa i czerwona. Żółtą paprykę warto upiec lub położyć na grilla. Dzięki temu nasz ulubione potrawy zyskają niezapomniany owocowy posmak. Znajdziemy w niej kwas askorbinowy, niacynę, żelazo oraz wapń.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

3. Pomarańczowa papryka

Pomarańczowa papryka doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik zapiekanek i sałatek. Znajdziemy w niej znaczne ilości luteiny, która jest odpowiedzialna za jej kolor. Ten silny przeciwutleniacz redukuje nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny, spowalnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Innym cennym barwnikiem występującym w pomarańczowej papryce jest zeaksantyna. Usprawnia pracę układu krążenia, chroni narząd wzroku przed szkodliwym wpływem światła, a także poprawia pamięć i funkcje poznawcze.

4. Czerwona papryka

Czerwona papryka, czyli w pełni dojrzała charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem i bogactwem karotenoidów i witaminy C. Poza tym zawiera potas, witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości cennych składników podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, chroni przed rakiem i redukuje stany zapalne rozwijające się w naszym organizmie.

Ze względu na największą zawartość składników odżywczych, jest najbardziej polecana przez lekarzy i dietetyków. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z jedzenia innych kolorów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze