Kruche ciasto z owocami
Ciasto z owocami to zastrzyk węglowodanów stanowiących źródło energii dla naszego organizmu. Podaż takich łatwoprzyswajalnych węglowodanów jest szczególnie ważna w godzinach przedpołudniowych, gdy mózg zużywa duże ilości glukozy na procesy myślowe.
Składniki
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 17 g margaryny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- dowolne owoce.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Rozłożyć owoce (ja dałam jabłka i śliwki). Drugą część ciasta zetrzeć lub podrobić. Piec ok. 50 min w 180C. Posypać cukrem pudrem. Ciasto o niskiej zawartości tłuszczu.
Komentarz
Ciasto przygotowane według tego przepisu zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu i złego cholesterolu. Dodatek owoców najlepiej sezonowych sprawia, że taki deser będzie nie tylko źródłem przyjemności lecz również dostarczy potrzebnych witamin i błonnika.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.