Ksylitol, czyli cukier brzozowy
1 z 6Właściwości cukru brzozowego
Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych ilościach staje się przyczyną poważnych chorób i dolegliwości – nadwagi, otyłości czy cukrzycy. Zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zwiększając ryzyko miażdżycy i zawału serca. Poważnie szkodzi zębom, przyczyniając się do powstania próchnicy, negatywnie wpływa na zdolność koncentracji i osłabia zdolność organizmu do obrony przed infekcjami. Wiele spośród dostępnych na rynku zamienników w rzeczywistości działa podobnie – wszelkie słodziki przygotowywane na bazie miodu czy słodu ryżowego jedynie oddalają moment pojawienia się nieprzyjemnych konsekwencji słodzenia.