Kto nie powinien jeść czosnku?
Czosnek to doskonałe rozwiązanie na wiele przypadłości. Pomoże w walce z infekcją, wzmocni odporność, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ból gardła. Jedzony regularnie podczas choroby, ułatwi odkrztuszanie zalegającej w dolnych drogach oddechowych wydzieliny, pomoże zbić gorączkę.
Nic dziwnego, że w medycynie tradycyjnej uważany jest za naturalny antybiotyk. Stosowano go już wiele lat temu. Ogromną popularnością do dziś cieszą się mikstury z miodu i mleka wzbogacane właśnie czosnkiem.
Czy jednak to warzywo jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia? Kto powinien ograniczyć spożywanie czosnku?
Nad wpływem czosnku na zdrowie człowieka badania prowadziło wiele zespół naukowych. Liczne analizy wykazały, że większość osób warzywo może jeść bez obaw. Od każdej reguły istnieją jednak wyjątki.
Przeczytaj także: Zupełnie niepotrzebnie wyrzucasz szypułki do śmieci
Przeziębienie i przyjmowanie leków
Swoje bakteriobójcze i przeciwgrzybicze właściwości czosnek zawdzięcza alicynie. To chemiczny związek organiczny, dzięki któremu warzywo wspomaga walkę z przeziębieniem oraz uczestniczy w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL.
Z mocy czosnku warto korzystać. Trzeba jednak wiedzieć, że substancje w nim zawarte mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, szczególnie przeciwbólowymi. Mowa tutaj o preparatach, które stosuje się w przebiegu przeziębienia bądź grypy. Jeśli leczymy infekcję paracetamolem, czosnku w uderzeniowej dawce (przynajmniej dwa ząbki dziennie) jeść nie powinniśmy. Powód?
Jeśli jest jedzony przez dłuższy czas i w dużych ilościach – może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Dodatkowe przyjmowanie paracetamolu to ryzyko zwiększa. Tymczasem substancja ta jest jednym z podstawowych składników leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, stosowanych w czasie przeziębienia. Dlatego właśnie należy na ne uważać.
Również kwas acetylosalicylowy w połączeniu z czosnkiem może przynieść skutki uboczne. Znajdziemy go m.in. w lekach przeciezakrzepowych lub przeciwprzeziębieniowych. Warzywo zmniejsza krzepliwość krwi, dlatego należy unikać jedzenia go podczas przyjmowania leków o takim działaniu.
Przeczytaj także: Blizna, którą ma większość z nas na ramieniu. Czy to NOP?
Cukrzyca
Cukrzyca wyrasta na kolejną po chorobach serca i alergii epidemię naszych czasów. Coraz głośniej mówią o niej także gwiazdy, np. Marta Wiśniewska.
Jeśli ty również masz problemy z poziomem cukru we krwi – zrezygnuj ze spożywania dużych ilości czosnku. Jeden ząbek na kilka dni nikomu nie zaszkodzi, ale dwa ząbki codziennie przez dłuższy czas mogą być ryzykowne.
Warzywo spożywane regularnie obniża lekko poziom cukru we krwi. W przypadku chorych, którzy przyjmują leki przeciwcukrzycowe, spadek poziomu cukru może być silniejszy. W skrajnych przypadkach efektem połączenia leków i czosnku może być hipoglikemia, czyli niedocukrzenie organizmu. Jej objawy to osłabienie, bóle głowy oraz rozdrażnienie.
Przeczytaj także: Zastanów się dwa razy, zanim wypijesz kolejny kieliszek. Cukrowa bomba
Ciśnienie
Przed jedzeniem czosnku powstrzymać się powinny również osoby cierpiące na zbyt niskie ciśnienie krwi. Powód? Czosnek może obniżyć je jeszcze bardziej, a to grozi utratą przytomności.
Na warzywo uważać powinni także wysokociśnieniowcy, szczególnie ci, którzy przyjmują lek o nazwie Lizynopryl. Preparat należy brać codziennie. I unikać przy tym czosnku.
Jedzenie rośliny w połączeniu z lekiem zbijającym ciśnienie tętnicze może nasilać działanie medykamentu. A to bardzo niebezpieczne, ponieważ może skutkować silnym i gwałtownym spadkiem ciśnienia.
Uwaga na żołądek
Osobom, które borykają się z nadwrażliwym układem pokarmowym zaleca się unikanie ostrych potraw, w tym także czosnku. Duże ilości tej rośliny mogą podrażniać śluzówkę żołądka oraz powodować bóle w przełyku.
Co gorsza, czosnek w połączeniu z lekami stosowanymi w dolegliwościach żołądowo-jelitowych, może je nasilać.
Przeczytaj także: Na niestrawność i zatrutą wątrobę. Naturalne, darmowe lekarstwo
Ciąża
Mitem jest, że kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny w zupełności zrezygnować z jedzenia czosnku. Faktem – że powinny go jeść w ograniczonych ilościach. Organizm kobiety w ciąży bywa niezwykle delikatny, a czosnek – przez to, że może rozrzedzać krew – stwarza ryzyko krwotoku.
U pań, które zbliżają się do terminu porodu duże ilości czosnku mogą stwarzać ryzyko przedwczesnego porodu lub powikłań podczas akcji porodowej.
Przeczytaj także: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej