Kto nie może jeść kurkumy?

Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspomaga także oczyszczanie organizmu i poprawia pracę wątroby. Kurkuma to przyprawa niemalże doskonała. Okazuje się jednak, że zbyt duże ilości mogą zaszkodzić. Kto powinien uważać na kurkumę?

Kurkuma wykazuje liczne właściwości zdrowotne, ale przedawkowana może zaszkodzićKurkuma wykazuje liczne właściwości zdrowotne, ale przedawkowana może zaszkodzić
Źródło zdjęć: © 123rf
Ewa Rycerz

Najzdrowsza przyprawa?

Kurkuma to przyprawa, którą spożywamy najczęściej w postaci żółtego proszku. Pochodzi on z wysuszonego korzenia kurkumy - rośliny, która od wieków uznawana jest za "indyjskie złoto". Przyprawa cieszy się niezwykłą popularnością ze względu na korzystne działanie na zdrowie człowieka.

Żółty proszek stosowany jest w leczeniu stanów zapalnych, łagodzi stres i pozytywnie wpływa na pracę wątroby, usprawniając wydzielanie żółci. Substancja w niej zawarta - kurkumina - to jeden z najsilniejszych związków przeciwutleniających. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.

Okazuje się jednak, że ta przyprawa nie jest wskazana dla wszystkich.

Koronawirus w Polsce. Prof. Andrzej Horban o bezpieczeństwie na cmentarzach podczas Wszystkich Świętych

Kto nie może jeść kurkumy?

Choć kurkuma zazwyczaj nie powoduje silnych skutków ubocznych, niektóre osoby mogą zauważyć u siebie niepożądane reakcje alergiczne, np. biegunki. Jeśli cierpisz na choroby wątroby, masz kamienie żółciowe oraz inne choroby dróg żółciowych powinieneś uważać na tę przyprawę. Zawarta w kurkumie kurkumina zwiększa wydzielanie żółci.

Na duże ilości kurkumy uważać powinny także osoby z chorobami żołądka. Żółty proszek pobudza żołądek do wytwarzania większej ilości kwasu żołądkowego. W teorii ma to pomóc w trawieniu, ale u niektórych osób może to powodować poważne podrażnienia narządu.

Również osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew, powinny uważać na kurkumę. Jej właściwości oczyszczające mogą nasilać działanie medykamentów, choć nie jest jasne, dlaczego tak się dzieje. Naukowcy sugerują, że może mieć to związek z faktem, że kurkuma obniża poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka