- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
"Złote mleko" – tradycyjny hinduski napój rozgrzewający
Kurkuma pełni ważną funkcję w tradycyjnej medycynie hinduskiej, czyli ajurwedzie. Od wieków wykorzystywana jest jako remedium na wiele problemów ze zdrowiem. Przyrządza się z niej również różne napoje lecznicze. Jednym z nich jest tzw. "złote mleko", które można stosować profilaktycznie oraz do walki z objawami różnych chorób. Jak je przygotować i jakie ma właściwości dla zdrowia?
Kurkuma dla zdrowia
Głównym składnikiem "złotego mleka" jest kurkuma. Od wielu lat trwają badania nad właściwościami tej niezwykłej przyprawy. Eksperci z Uniwersytetu Johna Hopkinsa wzięli pod lupę kurkuminę – aktywny związek chemiczny znajdujący się w pomarańczowym proszku. Wykazali, że substancja ma kilkaset różnych pozytywnych właściwości dla zdrowia. Stosowanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, podnosi odporność i korzystnie wpływa na pamięć. Nie ma więc wątpliwości, że warto regularnie spożywać kurkumę, np. dodając ją do potraw lub w postaci modnego ostatnio "złotego mleka".
Na odporność i przeziębienie
Napój warto pić zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy wiele osób dopada przeziębienie lub grypa. Warto sięgnąć po całkowicie naturalną miksturę, która stanowi dobrą alternatywę dla suplementów dostępnych w aptekach. Kurkuma działa przeciwzapalnie, walczy z wirusami i bakteriami, a przy tym podnosi naturalną zdolność organizmu do obrony przed zarazkami. "Złote mleko" świetnie rozgrzewa oraz łagodzi kaszel, katar, ból zatok i pomaga szybciej wrócić do formy po infekcji.
Profilaktyka nowotworowa
Napój na bazie kurkumy jest skarbnicą antyoksydantów – substancji, które chronią przed poważnymi chorobami i niszczą wolne rodniki. Poza tym wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu poleca się go jako naturalny sposób na zapobieganie nowotworom. Naukowcy wielokrotnie badali wpływ kurkumy na różne nowotwory. Dotychczas ukazało się kilkanaście różnych analiz, które potwierdziły pozytywne właściwości tej przyprawy. Specjaliści sugerują, że może być przydatna w leczeniu raka piersi, prostaty, wątroby oraz skóry.
Na trawienie
"Złote mleko" to napój dla wszystkich, którzy borykają się problemami trawiennymi. Kurkuma działa antybakteryjnie i odkażająco na układ pokarmowy. Mikstura może być stosowana jako lekarstwo na biegunkę czy niestrawność. Poza tym oczyszcza z toksyn, ułatwia usuwanie szkodliwych substancji z organizmu i wspomaga detoks wątroby.
Na zszargane nerwy
Kubek ciepłego "złotego mleka" to skuteczna metoda ułatwiająca zasypianie. Napój odpręża, relaksuje i niweluje stres. Naukowcy wykazali, że kurkuma może być naturalnym lekiem antydepresyjnym. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy redukuje stres oksydacyjny, który często sprzyja rozwojowi stanów depresyjnych. Napój nie tylko poprawia nastrój i wpływa na jakość snu, ale również może ustrzec przed poważnymi zaburzeniami.
Jak przygotować "złote mleko"?
Przygotowanie napoju jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Potrzebnych jest kilka składników, które bez trudu kupisz w dużym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Przyrządzanie należy rozpocząć od zrobienia pasty z kurkumy. Wystarczy pół szklanki przyprawy w proszku zmieszać z jedną szklanką wody i dodać do tego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż powstanie gęsta pasta. Po wystudzeniu przełóż ją do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Pasta z kurkumy to baza "złotego mleka". Aby je przygotować, należy rozpuścić łyżeczkę pasty w szklance ciepłego mleka – może być tradycyjne lub roślinne (np. sojowe, migdałowe). Do mikstury można dodać odrobinę miodu oraz łyżeczkę oleju kokosowego.
Gotowy napój to świetna baza do dalszych eksperymentów. Można do niego dodać cynamon, chili, imbir, wanilię – składniki te wpłyną nie tylko na doznania smakowe, ale również będą źródłem dodatkowych antyoksydantów. Ważne, aby nie zapomnieć o czarnym pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna wspomaga wchłanianie się ważnych składników do organizmu.