Trwa ładowanie...

Które grzyby są najzdrowsze?

Avatar placeholder
Martyna Chmielewska 10.09.2021 12:03
Które grzyby są najzdrowsze?
Które grzyby są najzdrowsze? (Getty Images)

Podczas jesieni wielu Polaków wybiera się do lasu, aby zbierać grzyby. Jest to element naszej kultury. Dla wielu osób jest to także pasja. Grzyby mają wiele właściwości leczniczych. Mogą być skuteczne w przeciwdziałaniu niektórym chorobom.

spis treści

1. Jakie właściwości odżywcze mają grzyby?

Grzyby są dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor i magnez. Występują w nich pierwiastki śladowe, m.in. miedzi, cynku, żelaza, manganu, molibdenu i selenu. Dostarczają także praktycznie niespotykanej w pokarmach roślinnych witaminy D.

2. Które grzyby są najzdrowsze?

Przedstawiamy 10 najzdrowych gatunków grzybów

Zobacz film: "Grzyby halucynogenne - podstawowe informacje"

Shitake

Grzyby te mają właściwości antynowotworowe. Są dobrym źródłem witaminy D. Mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także chronią przed nadciśnieniem i wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Reishi

Grzyby te mogą chronić przed rozwojem wielu chorób neurodegeneracyjnych takich jak np. choroba Alzheimera. Dzieki triterpenoidom kwasu ganoderowego mogą zapobiegać przerzutom guzów nowotworowych i ograniczać wzrost komórek rakowych.

Boczniaki

Boczniaki zawierają działający antynowotworowo pleuran oraz silny przeciwutleniacz – ergotioneinę chroniącą komórki przed uszkodzeniami. Dzięki niej można ograniczyć tempo starzenia się całego organizmu oraz dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością.

Grzyby Porcini

Grzyby te działają przeciwzapalnie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy mogą sprzyjać długowieczności.

Pieczarki

W pieczarkach najcenniejsza jest tyrozynaza, która chroni DNA przed uszkodzeniami. Grzyby te sprzyjają zmniejszeniu poziomu „złego” cholesterolu w organizmie. Mogą też regulować stężenie glukozy we krwi.

Kurki

Grzyby te dobrze działają na układ nerwowy. Są wartościowym źródłem witamin z grupy B. Dzięki właściwościom antybakteryjnym mogą przeciwdziałać nawet bakteriom gronkowca złocistego.

Maitake

Grzyby te są szczególnie zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę. Naukowcy na łamach „Diabetes, obesity & metabolism” przekonują, że ich spożywanie diabetycy powinni skonsultować z lekarzem. Pomagają regulować metabolizm, utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Działają przeciwwirusowo i antynowotworowo. Powinny jeść je osoby osłabione i zestresowane.

Shimei

Grzyby te właściwości antyalergiczne. Mogą pomóc osobom chorym na astmę. Działają przeciwnowotworowo. Pozytywnie wpływają na cały system immunologiczny.

Trufle

Grzyby te mogą mieć właściwości przeciwdepresyjne. Poprawiają nastrój. Mogą uśmierzać ból.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze