- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Które jaja są najzdrowsze?
Przepiórcze, kurze, strusie, kacze czy perlicze? Jaja są ważnym elementem diety. Jednak każdy ich rodzaj ma inne właściwości.
Najczęściej wybieramy te kurze, kierując się zazwyczaj ich popularnością. Tymczasem, jak się okazuje, na sklepowych półkach znajdziemy wiele innych jaj. Niektóre z nich bez wyrzutów sumienia, choć jednak w granicach rozsądku, mogą jeść sercowcy i diabetycy.
Które zatem jaja mają najwięcej właściwości odżywczych?
Jaja przepiórcze
Są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych. Wspomagają także walkę z anemią, chorobami nerek i wątroby. Stosuje się je do wzmacniania włosów. Jaja przepiórcze mają wiele zastosowań. Co więcej, jedzone regularnie, działają jak afrodyzjak.
Mimo to, jaja przepiórek nieczęsto spotkamy na sklepowych półkach. A szkoda, bo są skarbnicą wielu składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Zawierają duże ilości żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Są też źródłem łatwo przyswajalnego fosforu, a składnik ten rzadko jest spotykany w innych produktach spożywczych.
Skład jaj przepórczych jest też bogatszy pod względem niezbędnych aminokwasów egzogennych, a uboższy – jeśli chodzi o zawartość tłuszczu. Oznacza to, że mogą je jeść osoby z miażdżycą, niemowlęta, a nawet alergicy.
Jaja przepiórcze mają także charakterystyczny wygląd. Są niewielkie, ale mają spore żółtko. W lodówce można je przechowywać nawet przez 3 miesiące.
Jaja strusie
Prawdopodobnie największe jaja ptasie. Mówi się, że jajecznica z jednego jaja strusia zastępuje jajcznicę z 40 jaj kurzych. To możliwe, ponieważ zdarza się, że jajo strusia waży nawet 1,5 kg.
Jaja strusia są bogatym źródłem niezbędnych nienasycynych kwasów tłuszczowych. NNKT są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu, wzmacniają odporność organizmu, przyczyniając się do walki z wirusami. Chronią też przed chorobami serca i układu krążenia.
Co ciekawe, w jajach strusich znajdziemy średnio ok 1000 g białka i 300 g żółtka. Niewielka zawartość cholesterolu sprawia, że polecają je dietetycy i diabetycy.
Jaja strusie są typowo sezonowe. Samice znoszą je zazwyczaj latem i to właśnie wtedy najczęściej pojawiają się w sklepach.
Jaja kurze
Najbardziej powszechne, najtańsze i najbardziej lubiane. Jaja kurze są niskokaloryczne (mają tylko ok. 80 kcal), a w ich składzie znajdziemy aż 13 witamin i minerałów, białko oraz przeciwutleniacze. Warto je jeść conajmniej dwa razy w tygodniu, głównie przez wzgląd na zawartość potasu, wapnia, cynku, magnezu, jodu.
Dietetycy przekonują, że jaja kurze pomagają schudnąć. Dzięki spożyciu już kilku dziennie stabilizuje się poziom cukru we krwi, a po pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na długi czas i zapobiega podjadaniu.
Co więcej – zawarta w jajach kurzych luteina popawia wzrok i chroni gałkę oczną przed szkodliwym dla niej wpływem promieniowania UVA i UVB. Natomiast zeaksantyna w żółtku jaja ma działanie obniżające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz wystąpienie chorób serca.
Jaja gęsie
Choć sprawdzają się w wypiekach jako substancja zagęszczająca i scalająca, do sałatek czy na jajecznicę się nie nadają. Jaja gęsie charakteryzują się wysoką zawrtością cholesterolu – są więc ciężkostrawne.
Mogą obciążać wątrobę i powodować bóle żołądka. Nie powinny jeść ich osoby z chorobami układu krążenia. Jaja gęsie mają podłużny kształt i oleisty smak.
Jaja perlicze
Z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Ich wygląd nieco różni się od jaj kurzych. Są przede wszystkim mniejsze, mają bardziej zaookrąglony dół, a czubek bardziej szpiczasty.
Największą zaletą jaj perliczych jest zawartość karotenu. Mają go aż cztery razy więcej niż jaja kurze. Bogate są także w witaminę A. Dlatego właśnie spożywanie jaj perliczych poleca się pacjentom, którzy przeszli jakikolwiek zabieg chirurgiczny.
Bez obaw mogą je też jeść niemowlęta oraz osoby z miażdżycą lub znajdujące się w grupie ryzyka tej choroby. Dlaczego? Jaja perliczek charakteryzują się niską zawartością choelsterolu. Odpowiednie są także dla alergików uczulonych na białko jaja kurzego.