- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Produkty bogate w magnez
Magnez to pierwiastek chemiczny, który jest niebywale istotny dla naszego zdrowia. Istotnie wpływa na stan układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka, jest dobry na serce i może zmniejszyć ryzyko zawału. Jest on również czynnikiem wzrostu, który bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Badania na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 33 proc., a inne analizy pokazały wpływ magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Magnez poprawia pamięć i koncentrację, wykazuje działanie rozkurczowe, zmniejsza ciśnienie tętnicze.
Na rynku dostępne są suplementy, jednak eksperci radzą, aby magnez spożywać naturalnie - wraz z jedzeniem.
Oto produkty, które zawierają największą ilość magnezu!
Zobacz także: W czym jest magnez – rola magnezu, produkty z magnezem, niedobór magnezu
Orzechy, nasiona, otręby pszenne
Pierwsze miejsce na liście zajmują pestki dyni. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 540 mg magnezu. Jedzmy je jak najczęściej, dodawajmy je do musli albo wybierajmy chleb z pestkami dyni.
Sporą dawkę magnezu zawierają również otręby pszenne. Ze względu na dużą zawartość błonnika i małą ilość cukrów otręby pszenne doskonale aktywizują metabolizm, ułatwiają wypróżnianie, a także stanowią istotny element diety odchudzającej. Oprócz magnezu, otręby pszenne zawierają jod, potas, żelazo, cynk i miedź.
Dużą zawartość magnezu znajdziemy także w nasionach i orzechach. Warto sięgnąć po następujące produkty: migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane i orzesznik jadalny. Są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Można bez obawy dodawać je również do dań obiadowych lub sałatek.
Ciemne warzywa liściaste
Ciemne warzywa liściaste są rewelacyjnym jedzeniem, które zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minerały.
Spożywaj surowe lub gotowane liście szpinaku, jarmuż lub botwinę, a dostarczysz ciału magnez przy małej dawce kalorii.
Zobacz także: Warzywa kapustne w diecie człowieka
Ryby i awokado
Ryby takie jak makrela, dziki łosoś, halibut i tuńczyk są bogate w witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i właśnie magnez. W związku z tym jedz rybę na obiad przynajmniej raz w tygodniu.
Awokado z kolei jest pełne witamin, związków chemicznych uodparniających nas na choroby i przyjaznych sercu składników odżywczych.
Plaster awokado, np. jako dodatek do sałatki lub składnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15 proc. zalecanej dziennej dawki magnezu.
Zobacz także: Które ryby są zdrowe?
Rośliny strączkowe i jogurt
Soja to bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa. Zawiera wysokie dawki błonnika, witamin, minerałów i aminokwasów.
Inne rośliny strączkowe bogate w magnez to: fasola czarna, czerwona i biała, ciecierzyca i soczewica.
Magnez i wapń to cudowny duet, ponieważ przy dostatecznej ilości magnezu organizm lepiej wchłania wapń i dobrze go używa.
Dlatego też większość produktów mlecznych jest rekomendowana jako źródło magnezu – około 19 miligramów minerału jest zawarte w jednej porcji jogurtu naturalnego, który razem z owocami pełnymi błonnika jest świetną opcją na śniadanie.
Zobacz także: Soja
Banany i czekolada
Owoce te bardziej znane są z zawartości przyjaznego sercu i kościom potasu, jednak średni banan również zawiera 32 miligramy magnezu oraz witaminę C i błonnik. Banan to jedynie 100 kalorii, więc warto go mieć ze sobą jako śniadanie na wynos lub przekąskę. Sprawdzą się również inne owoce, np. truskawki, jeżyny i figi.
Czekolada, przez wielu z nas tak bardzo ukochana, również zawiera dużo magnezu. Najwięcej jest w czekoladzie gorzkiej. W jednej tabliczce mieści się 165 mg tego pierwiastka chemicznego.
Spożywana z dodatkiem świeżych owoców jest zdrowym deserem.
Kasza gryczana
Jedna torebka kaszy gryczanej to aż 55% dziennego zapotrzebowania na magnez. W 100 gramach produktu znajdziemy 221 mg tego pierwiastka chemicznego. W kaszy gryczanej znajdziemy również cenne źródło witamin, między innymi witaminy B1, witaminę B2, witaminę B6, witaminy E czy kwasu foliowego. Kasza gryczana to idealne rozwiązanie osób z nadciśnieniem tętniczym czy anemią. W składzie produktu znajdują się również potas, wapń, cynk i krzem.