Które pieczarki są zdrowsze: białe czy brązowe? (WIDEO)
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, takich jak borowik czy podgrzybek, pieczarki możemy jeść przez cały rok. Hodowle są czynne przez cały czas. A jaki wpływ mają pieczarki na nasze zdrowie?
Najpopularniejszą odmianą tych grzybów jest pieczarka biała - to ją najczęściej spotykamy w sklepach. W ostatnim czasie coraz częściej można natrafić również na pieczarkę brązową. Która z nich jest zdrowsza? W jaki sposób je stosować?
Okazuje się, że zarówno pieczarka biała, jak i brązowa, mają właściwości zdrowotne, jednak wpływają pozytywnie na nasz organizm winny sposób. Pieczarka biała przyspiesza dojrzewanie komórek w szpiku kostnym, które z kolei wspierają odporność na infekcję. Jest źródłem beta-glukanów, czyli błonnika, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu.
To jednak nie wszystko. Pieczarki białe skutecznie normują również poziom cukru we krwi i wspierają pracę jelit. Zawierają działającą przeciwnowotworową lektynę oraz witaminy z grupy B.
Z kolei pieczarki brązowe mają więcej witaminy D oraz witaminy B2 niż pieczarki białe. Są one polecane również osobom narażonym na stres, ponieważ zawierają ryboflawinę, która pomaga walczyć ze stresem.
Który rodzaj pieczarek wybrać? Najlepiej jest stosować oba. Dzięki temu urozmaicisz swoją dietę i pozytywnie wpłyniesz na swoje zdrowie. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowotnych właściwości brązowych i białych pieczarek, zapraszamy do obejrzenia załączonego materiału wideo.