Trwa ładowanie...

Który sok ma najwięcej witamin?

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 09.12.2016 09:37
100 proc. soki owocowe i warzywne wzmocnią naszą odporność
100 proc. soki owocowe i warzywne wzmocnią naszą odporność (123rf)

Półki sklepowe uginają się pod nadmiarem różnego rodzaju soków. Chcąc wybrać ten najlepszy, często sprawdzamy jego etykietę. Dziś sprawdzimy, który z nich ma najwięcej witamin?

1. Składniki mineralne

W sklepowych sokach znajdziemy wiele składników mineralnych. Są to: sód, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk czy miedź.

Najwięcej sodu ma sok wielowarzywny (ok. 312 mg w 100 ml), a potasu sok pomidorowy (ok. 260 mg w 100 ml).

Największą zawartość wapnia, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania kości, znajdziemy w soku buraczanym (ok. 27 mg w 100 ml).

Zobacz film: "Stuprocentowe soki to dla nas najlepszy wybór"

Ważnym, niezbędnym do przeżycia, pierwiastkiem jest również fosfor. W 100 ml 100 proc. soku z białych winogron znajduje się 21 mg tego minerału.

Soki są bogactwem życiodajnego magnezu (w 100 ml wieloowocowego jest go aż 17 mg) oraz żelaza (1,1 mg/100 ml soku buraczanego). W ich składzie widnieje także cynk (0,4 mg/100 ml soku buraczanego) oraz miedź (ok. 0,09 mg/100 ml soku wieloowocowego, ananasowego czy z białych winogron). Ważna jest zawartość manganu. 0,7 mg tego minerału odnajdziemy w 100 ml soku ananasowego.

Soki owocowe zawierają wiele składników odżywczych
Soki owocowe zawierają wiele składników odżywczych (123rf)

2. Bogactwo witamin

100 proc. soki to bogactwo witamin – A, C, D, E czy tych z grupy B. Najwięcej witaminy A znajdziemy w soku marchwiowym (ok. 580 mcg w 100 ml). Jest ona odpowiedzialna za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Duże ilości witaminy E, czyli „witaminy płodności” znajdują się natomiast w soku pomidorowym (ok. 1,13 mg w 100 ml).

Bogaty w witaminę B1 usprawniającą pracę mięśni jest sok ananasowy oraz pomarańczowy. W 100 ml 100 proc. soku znajdziemy 0,054 mg tego składnika. Sok wieloowocowy jest źródłem witaminy B2, a witaminy B3 – sok pomidorowy.

Pirodyksyna, czyli witamina B6, niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, znajduje się w soku wieloowocowym. Na 100 ml napoju przypada ok. 0,16 mg tej substancji.

W soku wieloowocowym znajduje się także spora ilość ważnej dla naszego zdrowia witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. 100 ml to 48,5 mg kwasu askorbinowego.

3. Kaloryczność

Soki bywają kaloryczne. Nawet te naturalne, zawierające same owoce i warzywa, mogą być bombą kaloryczną. Najbardziej dietetyczny jest sok pomidorowy (14 kcal w 100 ml), natomiast najwięcej kalorii zawiera sok winogronowy (68 kcal w 100 ml).

Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe?
Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe? [11 zdjęć]

Każdy z nas lubi napić się pysznego soku, szczególnie podczas upalnego dnia lub imprezy. Jesteśmy przekonani,

zobacz galerię

4. Który z nich ma najwięcej witamin i minerałów?

Sporą ilość witamin ma sok wieloowocowy. Jest źródłem ważnych dla naszego zdrowia witamin - tych z grupy B oraz C. W soku znajdują się także liczne minerały: magnez czy miedź. Szklanka 100 proc. soku stanowi dzienną dawkę zapotrzebowania na różnego rodzaju witaminy.

Moc składników mineralnych znajdziemy w soku buraczanym. To np. wapń, żelazo oraz cynk – minerały odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wprowadzenie soku z buraków do diety pozwoli na wzmocnienie organizmu i zapobiegnie anemii.

Picie soku buraczanego, dzięki nieustannemu uzupełnianiu komórek w tlen, ułatwia przepływ krwi. W efekcie zmniejsza się ryzyko występowania niewydolności serca, zawału czy udaru mózgu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze