Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia amerykańska

Avatar placeholder
16.03.2015 14:16
Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska kojarzy się wszystkim z fast foodami, czyli szybkim i przeważnie niezdrowym jedzeniem – hamburgerami, cheeseburgerami, ociekającymi tłuszczem frytkami. Kuchnia Ameryki Północnej została jednak ukształtowana pod wpływem m.in. sposobu odżywiania plemion indiańskich, przepisów kulinarnych emigrantów z Europy i Chin, a także sposobu odżywiania afrykańskich niewolników. Tradycyjna kuchnia amerykańska to przede wszystkim potrawy ciężkostrawne i kaloryczne. Choć to bardzo niezdrowe jedzenie, to jednak bardzo smaczne.

spis treści

1. Fast food, czyli szybkie jedzenie

Fast food to najbardziej rozpoznawalne dania kuchni amerykańskiej. Szybkie jedzenie idealnie wpasowało się w tryb życia współczesnych ludzi – szybkie jego tempo i wynikłe z tego lenistwo. Po co męczyć się w domu i starać się przyrządzić zdrowy posiłek? Szybciej i prościej jest wstąpić do baru (popularnych fast foodów) lub restauracji. Do kwestii zdrowotnych Amerykanie podchodzą w dość beztroski sposób. Lubią jadać poza domem, dlatego popularność ulicznych barów, restauracji i kawiarni wciąż rośnie.

Wśród najpopularniejszych przykładów „dań amerykańskich”, które zadomowiły się też w innych kuchniach na całym świecie, wymienić można m.in.: hot-dogi, apple pie, popcorn, różnego rodzaju sandwiche i grillowane pizze. Kuchnia amerykańska jest niezdrowa, tłusta, kaloryczna i mało urozmaicona. Niemniej jednak cieszy się uznaniem wśród dzieci i młodzieży. Stąd amerykańscy dietetycy grzmią na alarm, gdyż społeczeństwo Ameryki należy do najbardziej otyłych na świecie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Charakterystyka kuchni amerykańskiej

Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis typowego Amerykanina.

  • Śniadanie

Amerykanie lubią rozpoczynać dzień od obfitych, urozmaiconych śniadań. To ono dostarcza energię na cały dzień. Śniadanie amerykańskie rozpoczyna szklanka soku pomarańczowego lub grejpfrutowego. Później na stół wjeżdżają najczęściej naleśniki przyrządzone z mąki pszennej lub kukurydzianej, polane syropem klonowym. Inna opcja śniadania to jajecznica z szynką lub bekonem. Posiłek kończy kawa ze śmietanką, bułki, ser i wędlina.

  • Lunch

Lunch, wbrew mylnej opinii, nie jest odpowiednikiem obiadu. Traktowany jest raczej jako przekąska w południe. Lunche jada się przeważnie w restauracjach typu fast food. Najczęściej spożywa się wtedy kanapki, np. hamburgery, kanapki z szynką, piersi indyka, duży befsztyk na chlebie. Jako deser podaje się ciasto i filiżankę kawy.

  • Obiadokolacja

Amerykanie jedzą ten najważniejszy posiłek dnia w porze kolacji. Podczas świątecznego obiadu podawana jest szynka po wirginijsku (Wigilia), pieczony indyk lub homary (Nowy Rok). Uroczysty, ale skromny obiad obowiązuje też w urodziny Lincolna – podawany jest wtedy rosół i zapiekanka z boczkiem oraz fasolka po bostońsku. Podczas Święta Dziękczynienia serwuje się zupę, pieczonego indyka i placek z dynią. Na wszystkie uroczystości pieczony jest tort.

3. Barbecue

Barbecue to spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu, podczas których goście powinni czuć się swobodnie i dobrze się bawić. Obowiązkowym elementem jest grillowanie. Rolę gospodarza gra pan domu. Barbecue to swego rodzaju rytuał – gospodarz smaży potrawy, przyprawia je i nakłada na talerze. Grillowanie nie może się odbyć bez przypraw takich, jak: sól czosnkowa, papryka mielona, musztarda gruboziarnista, zielony i czarny pieprz.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze