Trwa ładowanie...

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska to jedna z najbardziej urozmaiconych kuchni świata. Kuchnia Australii odzwierciedla różnorodność kultury i tradycji, zróżnicowane ukształtowanie terenu i mnogość populacji tego kontynentu. Współczesne typowe jedzenie australijskie to najsmaczniejsze tradycyjne potrawy gotowane od wieków, które są jednak regularnie uzupełniane posiłkami z kuchni świata. Niestety, w naszym kraju dania australijskie są wciąż bardzo trudno dostępne, dlatego Polacy rzadko mają szansę spróbować tradycyjnych dań tego kontynentu, takich jak choćby znane australijskie desery.

1. Jedzenie w Australii a położenie geograficzne

Australia jest bardzo zróżnicowana pod względem geograficznym, co ma duży wpływ na dostępność rozmaitych składników, które mogą być wykorzystane podczas gotowania. Na południu gęste lasy sosnowe i bujne zielone pastwiska słyną z chowu bydła i owiec, natomiast liczne południowe źródła wody dostarczają pysznych homarów czy małży. Australia to także miejsce, gdzie rosną liczne winorośle, owoce cytrusowe, owoce pestkowe, melony, pomidory i jabłka. Zachodnie wybrzeże tego kraju to obfite źródło ryb, głownie tuńczyka.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Angielscy imigranci dotarli do południowego wybrzeża Australii w roku 1836. Trzy lata później pojawili się także prześladowani Luteranie, uciekający z Prus. Imigranci osiedlali się licznie na ziemi australijskiej również w roku 1846. Nowi mieszkańcy Australii przywozili ze sobą przepisy, głównie na tradycyjne potrawy angielskie, które trwale zadomowiły się w kuchni australijskiej. Są to między innymi przepisy na duszone mięso, pyzy ziemniaczane, puddingi. Dania te są tanie, łatwe w wykonaniu, nie wymagają wielu składników, dlatego na stałe weszły do kuchni australijskiej.

Wśród angielskich imigrantów przybyli m.in. pasterze, którzy troszczyli się o hodowlę zwierząt, głównie owiec i bydła. Inni zajmowali się ubojem zwierząt, produkcją pieczywa i świeczników. Imigrantki przybywały do nowego miejsca zamieszkania ze sprawdzonymi pomysłami kulinarnymi, które były przekazywane dalej – innym mieszkańcom i dalszym pokoleniom. Dania te nadal chętnie są przygotowywane. Kuchnia australijska czerpała także z innych kuchni, głównie greckiej, libańskiej i włoskiej. Obecnie jedzenie w Australii staje się coraz bardziej obfite w owoce morza oraz warzywa.

2. Tradycyjne potrawy australijskie

Oto przykładowe potrawy z Australii:

  • Vegemite – pasta do smarowania chleba, przygotowana z wyciągu z drożdży, najbardziej charakterystyczna potrawa australijska.
  • „Tim Tam” - czekoladowe biszkopty.
  • Pavlova – udekorowany bitą śmietaną i owocami torcik bezowy, przepis wymyślony w celu uczczenia wizyty słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
  • Ciasteczka anzac – twarde i kruche ciasteczka, przygotowane z płatków owsianych i kokosa.
  • Lamingtons – tradycyjny australijski deser oblany czekoladą, dżemem i posypany wiórkami kokosowymi, zazwyczaj serwowany z bitą śmietaną i herbatą.
  • Damper – tradycyjny australijski chleb, upieczony bez dodatku drożdży.

Australia jest znana na całym świecie z produkcji doskonałych win. Słynie także z dobrego piwa. Jedno z najpopularniejszych australijskich piw to Fosters.

Mimo iż w Polsce kuchnia australijska nie cieszy się dużą popularnością, jest to kuchnia, którą warto poznać i wypróbować. Może być ona znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Kuchnia australijska
Kuchnia australijska
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.