Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia australijska

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia australijska
Kuchnia australijska

Kuchnia australijska to jedna z najbardziej urozmaiconych kuchni świata. Kuchnia Australii odzwierciedla różnorodność kultury i tradycji, zróżnicowane ukształtowanie terenu i mnogość populacji tego kontynentu. Współczesne typowe jedzenie australijskie to najsmaczniejsze tradycyjne potrawy gotowane od wieków, które są jednak regularnie uzupełniane posiłkami z kuchni świata. Niestety, w naszym kraju dania australijskie są wciąż bardzo trudno dostępne, dlatego Polacy rzadko mają szansę spróbować tradycyjnych dań tego kontynentu, takich jak choćby znane australijskie desery.

1. Jedzenie w Australii a położenie geograficzne

Australia jest bardzo zróżnicowana pod względem geograficznym, co ma duży wpływ na dostępność rozmaitych składników, które mogą być wykorzystane podczas gotowania. Na południu gęste lasy sosnowe i bujne zielone pastwiska słyną z chowu bydła i owiec, natomiast liczne południowe źródła wody dostarczają pysznych homarów czy małży. Australia to także miejsce, gdzie rosną liczne winorośle, owoce cytrusowe, owoce pestkowe, melony, pomidory i jabłka. Zachodnie wybrzeże tego kraju to obfite źródło ryb, głownie tuńczyka.

Angielscy imigranci dotarli do południowego wybrzeża Australii w roku 1836. Trzy lata później pojawili się także prześladowani Luteranie, uciekający z Prus. Imigranci osiedlali się licznie na ziemi australijskiej również w roku 1846. Nowi mieszkańcy Australii przywozili ze sobą przepisy, głównie na tradycyjne potrawy angielskie, które trwale zadomowiły się w kuchni australijskiej. Są to między innymi przepisy na duszone mięso, pyzy ziemniaczane, puddingi. Dania te są tanie, łatwe w wykonaniu, nie wymagają wielu składników, dlatego na stałe weszły do kuchni australijskiej.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wśród angielskich imigrantów przybyli m.in. pasterze, którzy troszczyli się o hodowlę zwierząt, głównie owiec i bydła. Inni zajmowali się ubojem zwierząt, produkcją pieczywa i świeczników. Imigrantki przybywały do nowego miejsca zamieszkania ze sprawdzonymi pomysłami kulinarnymi, które były przekazywane dalej – innym mieszkańcom i dalszym pokoleniom. Dania te nadal chętnie są przygotowywane. Kuchnia australijska czerpała także z innych kuchni, głównie greckiej, libańskiej i włoskiej. Obecnie jedzenie w Australii staje się coraz bardziej obfite w owoce morza oraz warzywa.

2. Tradycyjne potrawy australijskie

Oto przykładowe potrawy z Australii:

  • Vegemite – pasta do smarowania chleba, przygotowana z wyciągu z drożdży, najbardziej charakterystyczna potrawa australijska.
  • „Tim Tam” - czekoladowe biszkopty.
  • Pavlova – udekorowany bitą śmietaną i owocami torcik bezowy, przepis wymyślony w celu uczczenia wizyty słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
  • Ciasteczka anzac – twarde i kruche ciasteczka, przygotowane z płatków owsianych i kokosa.
  • Lamingtons – tradycyjny australijski deser oblany czekoladą, dżemem i posypany wiórkami kokosowymi, zazwyczaj serwowany z bitą śmietaną i herbatą.
  • Damper – tradycyjny australijski chleb, upieczony bez dodatku drożdży.

Australia jest znana na całym świecie z produkcji doskonałych win. Słynie także z dobrego piwa. Jedno z najpopularniejszych australijskich piw to Fosters.

Mimo iż w Polsce kuchnia australijska nie cieszy się dużą popularnością, jest to kuchnia, którą warto poznać i wypróbować. Może być ona znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze