Kuchnia australijska
Kuchnia australijska to jedna z najbardziej urozmaiconych kuchni świata. Kuchnia Australii odzwierciedla różnorodność kultury i tradycji, zróżnicowane ukształtowanie terenu i mnogość populacji tego kontynentu. Współczesne typowe jedzenie australijskie to najsmaczniejsze tradycyjne potrawy gotowane od wieków, które są jednak regularnie uzupełniane posiłkami z kuchni świata. Niestety, w naszym kraju dania australijskie są wciąż bardzo trudno dostępne, dlatego Polacy rzadko mają szansę spróbować tradycyjnych dań tego kontynentu, takich jak choćby znane australijskie desery.
1. Jedzenie w Australii a położenie geograficzne
Australia jest bardzo zróżnicowana pod względem geograficznym, co ma duży wpływ na dostępność rozmaitych składników, które mogą być wykorzystane podczas gotowania. Na południu gęste lasy sosnowe i bujne zielone pastwiska słyną z chowu bydła i owiec, natomiast liczne południowe źródła wody dostarczają pysznych homarów czy małży. Australia to także miejsce, gdzie rosną liczne winorośle, owoce cytrusowe, owoce pestkowe, melony, pomidory i jabłka. Zachodnie wybrzeże tego kraju to obfite źródło ryb, głownie tuńczyka.
Angielscy imigranci dotarli do południowego wybrzeża Australii w roku 1836. Trzy lata później pojawili się także prześladowani Luteranie, uciekający z Prus. Imigranci osiedlali się licznie na ziemi australijskiej również w roku 1846. Nowi mieszkańcy Australii przywozili ze sobą przepisy, głównie na tradycyjne potrawy angielskie, które trwale zadomowiły się w kuchni australijskiej. Są to między innymi przepisy na duszone mięso, pyzy ziemniaczane, puddingi. Dania te są tanie, łatwe w wykonaniu, nie wymagają wielu składników, dlatego na stałe weszły do kuchni australijskiej.
Wśród angielskich imigrantów przybyli m.in. pasterze, którzy troszczyli się o hodowlę zwierząt, głównie owiec i bydła. Inni zajmowali się ubojem zwierząt, produkcją pieczywa i świeczników. Imigrantki przybywały do nowego miejsca zamieszkania ze sprawdzonymi pomysłami kulinarnymi, które były przekazywane dalej – innym mieszkańcom i dalszym pokoleniom. Dania te nadal chętnie są przygotowywane. Kuchnia australijska czerpała także z innych kuchni, głównie greckiej, libańskiej i włoskiej. Obecnie jedzenie w Australii staje się coraz bardziej obfite w owoce morza oraz warzywa.
2. Tradycyjne potrawy australijskie
Oto przykładowe potrawy z Australii:
- Vegemite – pasta do smarowania chleba, przygotowana z wyciągu z drożdży, najbardziej charakterystyczna potrawa australijska.
- „Tim Tam” - czekoladowe biszkopty.
- Pavlova – udekorowany bitą śmietaną i owocami torcik bezowy, przepis wymyślony w celu uczczenia wizyty słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
- Ciasteczka anzac – twarde i kruche ciasteczka, przygotowane z płatków owsianych i kokosa.
- Lamingtons – tradycyjny australijski deser oblany czekoladą, dżemem i posypany wiórkami kokosowymi, zazwyczaj serwowany z bitą śmietaną i herbatą.
- Damper – tradycyjny australijski chleb, upieczony bez dodatku drożdży.
Australia jest znana na całym świecie z produkcji doskonałych win. Słynie także z dobrego piwa. Jedno z najpopularniejszych australijskich piw to Fosters.
Mimo iż w Polsce kuchnia australijska nie cieszy się dużą popularnością, jest to kuchnia, którą warto poznać i wypróbować. Może być ona znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.