Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska zachwyca niemal wszystkich turystów. Tradycyjna kuchnia Maroka to wspaniałe, pachnące aromatycznymi przyprawami zdrowe potrawy. Dania marokańskie – podobnie jak kultura i historia tego kraju - powstały w wyniku połączenia wielu

Kuchnia marokańskaKuchnia marokańska

zewnętrznych wpływów. Poza kuchniami świata, które nadały smak przewodni marokańskim potrawom, m.in. kuchnią Arabów, pojawiają się potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Charakterystyka kuchni marokańskiej

Kuchnia marokańska charakteryzuje się obecnością składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, takich jak: oliwki, cytrusy,oliwa z oliwek, orzechy, bakłażany, cukinie, pomidory i feta. Ponadto w kuchni marokańskiej zauważa się także wpływy kuchni żydowskiej, która uchodzi za dość pikantną i wyrazistą. Pełna jest ziół i przypraw, np.: cynamonu, suszonego imbiru, czosnku, kolendry i oregano. Wśród wpływów francuskich jest obecność aromatycznych przypraw, m.in.: szafran, kardamon, ziarna sezamowe, papryka i mięta. Maurowie do Maroka sprowadzili produkty z Andaluzji (oliwki, oliwę, orzechy, owoce i zioła), natomiast Arabowie - przyprawy z Indonezji.
W kuchni marokańskiej powszechne zastosowanie znajdują daktyle, kasze, chleb oraz makaron. Według podań, makaron został wyprodukowany w celu wydłużenia przydatności do spożycia mąki, podczas podróży przez pustynię.

Potrawy kuchni marokańskiej

Dania główne kuchni Arabów bazują zazwyczaj na mięsie drobiowym, wołowinie lub jagnięcinie. Kuchnia marokańska posiada w swoich przepisach liczne dania na bazie warzyw duszonych, grillowanych i świeżych. Tadżin to podstawowa potrawa. W skład tadżinu wchodzi mięso duszone z warzywami. Wyróżnia się tadżiny z wołowiny, z kurczaka, z jagnięciny oraz z ryb, ale istnieją także tadżiny wegetariańskie. Inne specjały marokańskie to smaczna i pożywna zupa harira, której podstawą jest mięso, warzywa, przyprawy, a także niezwykle popularna i dodawana do wielu marokańskich potraw - ciecierzyca. Charakterystyczny w kuchni marokańskiej jest smak cytrynowy. Marokańczycy chętnie spożywają również ciasta i desery, których podstawą są bakalie, orzechy, syropy, a także owoce. Popularnym drinkiem jest atai, przyrządzany z zielonej herbaty z dodatkiem mięty i sporej ilości cukru.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka