Kuchnia słowacka
Kuchnia słowacka jest wyjątkowa z uwagi na to, że na jej kształt miały wpływ dwa sąsiednie kraje, a mianowicie Węgry i Austria. Najpopularniejsze w tym kraju są dania mięsne, głównie z wieprzowiny oraz drobiu, które często podawane są z kapustą i ziemniakami. Mimo że ryżu nie uprawia się na Słowacji, jest on powszechnie używany w daniach słowackich, które serwowane są zarówno w domach, jak i restauracjach. Słowackie zupy najczęściej przygotowywane są z fasoli, kukurydzy, soczewicy.
1. Słowackie dania
Typowe słowackie śniadanie składa się z chleba (najczęściej żytniego) z masłem. Jako dodatek do pieczywa podaje się - podobnie jak w Polsce - szynkę, salami, kiełbaski, sery, gotowane lub smażone jaja. Chętnie też spożywane są lekkostrawne dżemy lub odżywcze miody. Pieczywo chętnie jest również konsumowane jako dodatek do zup. Główny posiłek dnia stanowi obiad, który składa się z zupy i dania głównego.
Wieprzowina, wołowina i kurczak to trzy rodzaje najczęściej spożywanych mięs na Słowacji. Mięso dzikich zwierząt, takich jak króliki i dziczyzna, są podawane głównie w słowackich restauracjach.
Tradycyjne dania kuchni słowackiej
Słowackie tradycyjne menu zawiera unikatowe dania, takie jak:
- bryndzové halušky – drobne kluseczki z ziemniaków przecierane przez sito, podawane z bryndzą (ser z mleka owczego), z roztopioną słoniną i skwarkami,
- zemiakové placky – placki ziemniaczane smażone w oleju z czosnkiem i mąką,
- granadír – makaron z ziemniakami,
- smażony ser – ser smażony w bułce tartej,
- schnitzel – sznycel,
- lokse – placek ziemniaczany,
- ser liptowski – miękki ser wytwarzany z owczego mleka, przypominający bryndzę, nadaje się do smarowania,
- langosz – placek z mąki pszennej, drożdży, gotowanych tłuczonych ziemniaków i mleka, smażony na głębokim oleju, podawany najczęściej z masłem czosnkowym i śmietaną.
Słodkie posiłki w kuchni słowackiej obejmują w szczególności następujące dania:
- dolky - mniejsze i grubsze naleśniki,
- nákyp Ryzovy – słodkie ciasto,
- zemlovka – biały chleb pieczony z owocami,
- buchty parene – kluski gotowane na parze z dżemem,
- rezance Siroke – makarony,
- sisky – smażone pierogi.
Tradycyjne zupy słowackie, to:
- kapustnica – zupa z kapustą i wędzoną kiełbasą wieprzową,
- zupa fasolowa – orzechy i różne warzywa korzeniowe, takie jak marchew i pietruszka,
- zupa czosnkowa – zwykle gotowana w bulionie z kurczaka,
- zupa gulaszowa – gotowana przy użyciu wołowiny, papryki, majeranku i ziemniaków,
- żur – zakwaszana zupa mączna, bywa zabielana mlekiem.
Podczas wizyty na Słowacji warto spróbować:
- bryndzy – specjalnego rodzaju sera z mleka owczego w tradycyjnej słowackiej kuchni,
- innych serów (parenica, ostiepok, korbacik),
- klobasy – kiełbasy z wieprzowiny z solą, czosnkiem (cesnak) i pieprzem,
- dań z ryb – pstrąga i karpia.
Słowacy do dań lubią spożywać różnego rodzaju piwa. Oprócz nich, na Słowacji popularne są również wina i śliwowica.