Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska, tak jak niemal każda kuchnia orientalna, uznawana jest za bardzo zdrową. Potrawy wietnamskie to w wielu przypadkach potrawy wegetariańskie, preferowane przez buddystów. Dania kuchni Wietnamu to połączenie różnorodnych warzyw, ziół i mięs. Bardzo popularne są dania rybne bogate w tłuszcze omega-3, które poleca się szczególnie osobom dbającym o właściwy poziom cholesterolu we krwi oraz tym, którzy zwracają uwagę na zdrowe odżywianie.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
1. Specyfika kuchni wietnamskiej
Kuchnia wietnamska jest bardzo smaczną alternatywą dla diet. Oprócz tego, że zawiera dużo ryb, bardzo niewiele w niej niezdrowych tłuszczów.
Potrawy w kuchni wietnamskiej najczęsciej dusi się, gotuje w wodzie lub na parze.
Składniki i przyprawy wykorzystywane w kuchni wietnamskiej to przede wszystkim:
- ryż, uprawiany na terenie całego kraju, wykorzystywany codziennie i niemal do wszystkich dań;
- trawa cytrynowa, limonka lub palczatka cytrynowa;
- mięsa: wieprzowina, wołowina, mięso z kurczaka;
- krewetki;
- świeże zioła - kolendra, bazylia i inne;
- różne rodzaje ryb;
- orzeszki ziemne - bardzo często dodawane do różnych potraw;
- sos sojowy lub sos rybny - używane zamiast soli lub jako sosy do niemal każdej potrawy, stosowane także do marynowania mięs.
2. Kuchnia wietnamska w różnych regionach
Tak jak większość tradycyjnych kuchni narodowych, kuchnia wietnamska nie jest identyczna w każdym regionie kraju.
Północny Wietnam - używa się tutaj sosu sojowego, rybnego i z krewetek niemal do każdej potrawy, dużo się też smaży. Chili zastępuje się czarnym pieprzem. Potrawy wietnamskie z północy, w porównaniu do tych z innych rejonów świata, są mniej słodkie, a bardziej słone.
Środkowy Wietnam - kuchnia tego rejonu zawsze była pod wpływem kuchni królewskiej. Potrawy są bardziej skomplikowane i podawane w mniejszych porcjach. Mają zdecydowane kolory i smaki.
Południowy Wietnam - duży wpływ na tę kuchnię wywierają imigranci. Używa się tu dużo chili i słodkich dodatków do potraw (cukru, mleka kokosowego). To kuchnia bogata w owoce morza.
Nemy to chyba najbardziej popularne danie wietnamskie, w Polsce znane pod nazwą sajgonki. Farsz mięsny, warzywny, krewetkowy lub mieszany zawija się w papier ryżowy i smaży.
Farsz możesz zrobić z:
- niewielkiej ilości usmażonego mięsa mielonego,
- chińskich grzybków mun,
- pieczarek,
- gotowanej marchewki pokrojonej w paski,
- makaronu sojowego,
- kilku liści podsmażonej kapusty pekińskiej,
- podsmażonej na złoto cebulki,
- 2 łyżek sosu sojowego,
- przypraw – soli, pieprzu i papryki.
Każdy plaster papieru ryżowego namocz w wodzie przed zawinięciem. Nakładaj łyżkę farszu na plastry i zwijaj je w niewielkie ruloniki. Pozostaw do wyschnięcia. Smaż na głębokim oleju lub oliwie.
Kurczak na ostro - aby dodać potrawie "wietnamski" smak, wystarczy zaopatrzyć się w kilka przypraw. Są to:
- curry,
- imbir zmielony,
- sos sojowy.
Oprócz tego, do kurczaka lub każdej innej potrawy dodajemy sól, pieprz, czosnek i cebulę. Do zapieczenia kurczaka przyda się też oliwa z oliwek. Po kilkunastu minutach w piekarniku, danie wietnamskie gotowe.
Kuchnia azjatycka to sposób na zdrowe odżywianie ze względu na zawarte w potrawach dobre tłuszcze i witaminy. Krótka obróbka cieplna pozwala na zachowanie smaku potraw i ich właściwości odżywczych.
Komentarze