Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia wietnamska

Avatar placeholder
22.08.2023 11:53
Kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska, tak jak niemal każda kuchnia orientalna, uznawana jest za bardzo zdrową. Potrawy wietnamskie to w wielu przypadkach potrawy wegetariańskie, preferowane przez buddystów. Dania kuchni Wietnamu to połączenie różnorodnych warzyw, ziół i mięs. Bardzo popularne są dania rybne bogate w tłuszcze omega-3, które poleca się szczególnie osobom dbającym o właściwy poziom cholesterolu we krwi oraz tym, którzy zwracają uwagę na zdrowe odżywianie.

spis treści

1. Specyfika kuchni wietnamskiej

Kuchnia wietnamska jest bardzo smaczną alternatywą dla diet. Oprócz tego, że zawiera dużo ryb, bardzo niewiele w niej niezdrowych tłuszczów.

Potrawy w kuchni wietnamskiej najczęsciej dusi się, gotuje w wodzie lub na parze.

Składniki i przyprawy wykorzystywane w kuchni wietnamskiej to przede wszystkim:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • ryż, uprawiany na terenie całego kraju, wykorzystywany codziennie i niemal do wszystkich dań;
  • trawa cytrynowa, limonka lub palczatka cytrynowa;
  • mięsa: wieprzowina, wołowina, mięso z kurczaka;
  • krewetki;
  • świeże zioła - kolendra, bazylia i inne;
  • różne rodzaje ryb;
  • orzeszki ziemne - bardzo często dodawane do różnych potraw;
  • sos sojowy lub sos rybny - używane zamiast soli lub jako sosy do niemal każdej potrawy, stosowane także do marynowania mięs.

2. Kuchnia wietnamska w różnych regionach

Tak jak większość tradycyjnych kuchni narodowych, kuchnia wietnamska nie jest identyczna w każdym regionie kraju.

Północny Wietnam - używa się tutaj sosu sojowego, rybnego i z krewetek niemal do każdej potrawy, dużo się też smaży. Chili zastępuje się czarnym pieprzem. Potrawy wietnamskie z północy, w porównaniu do tych z innych rejonów świata, są mniej słodkie, a bardziej słone.

Środkowy Wietnam - kuchnia tego rejonu zawsze była pod wpływem kuchni królewskiej. Potrawy są bardziej skomplikowane i podawane w mniejszych porcjach. Mają zdecydowane kolory i smaki.

Południowy Wietnam - duży wpływ na tę kuchnię wywierają imigranci. Używa się tu dużo chili i słodkich dodatków do potraw (cukru, mleka kokosowego). To kuchnia bogata w owoce morza.

Nemy to chyba najbardziej popularne danie wietnamskie, w Polsce znane pod nazwą sajgonki. Farsz mięsny, warzywny, krewetkowy lub mieszany zawija się w papier ryżowy i smaży.

Farsz możesz zrobić z:

  • niewielkiej ilości usmażonego mięsa mielonego,
  • chińskich grzybków mun,
  • pieczarek,
  • gotowanej marchewki pokrojonej w paski,
  • makaronu sojowego,
  • kilku liści podsmażonej kapusty pekińskiej,
  • podsmażonej na złoto cebulki,
  • 2 łyżek sosu sojowego,
  • przypraw – soli, pieprzu i papryki.

Każdy plaster papieru ryżowego namocz w wodzie przed zawinięciem. Nakładaj łyżkę farszu na plastry i zwijaj je w niewielkie ruloniki. Pozostaw do wyschnięcia. Smaż na głębokim oleju lub oliwie.

Kurczak na ostro - aby dodać potrawie "wietnamski" smak, wystarczy zaopatrzyć się w kilka przypraw. Są to:

  • curry,
  • imbir zmielony,
  • sos sojowy.

Oprócz tego, do kurczaka lub każdej innej potrawy dodajemy sól, pieprz, czosnek i cebulę. Do zapieczenia kurczaka przyda się też oliwa z oliwek. Po kilkunastu minutach w piekarniku, danie wietnamskie gotowe.

Kuchnia azjatycka to sposób na zdrowe odżywianie ze względu na zawarte w potrawach dobre tłuszcze i witaminy. Krótka obróbka cieplna pozwala na zachowanie smaku potraw i ich właściwości odżywczych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze