Kumys

Kumys to mleczny napój alkoholowy, który cieszy się ogromną popularnością w Mongolii, Kazachstanie czy Kirgistanie. Podstawowym składnikiem kumysu jest mleko kobyle, ale w niektórych przypadkach do jego produkcji wykorzystuje się mleko owcze, ośle krowie lub wielbłądzie. Co warto wiedzieć o tym napoju? Jakie składniki odżywcze zawiera kumys?

Kumys to mleczny napój alkoholowy, który cieszy się ogromną popularnością w Mongolii, Kazachstanie czy Kirgistanie.Kumys to mleczny napój alkoholowy, który cieszy się ogromną popularnością w Mongolii, Kazachstanie czy Kirgistanie.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym jest kumys?

Kumys to napój alkoholowy, produkowany na bazie fermentowanego mleka kobylego. W niektórych przypadkach kumys wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego lub wielbłądziego. Po ten niezwykły napój sięgają przede wszystkim koczujące ludy pasterskie, m.in. Tatarzy, Mongołowie, Kazachowie czy Baszkirowie.

Kumys nazywany nierzadko mlecznym winem, powstaje w wyniku alkoholowej fermentacji cukru mlecznego. Charakteryzuje się on rzadką, mlecznobiałą, musującą konsystencją, a także słodko-kwaśnym, drożdżowym smakiem. Kumys przypomina z wyglądu rozcieńczone mleko. Napój może zawierać od 1–2,5 procenta alkoholu.

Podstawowy podział, uwzględniający stopień stężenia kwasu mlekowego pozwala wyodrębnić trzy rodzaje kumysu:

Obraz
  • kumys słaby,
  • kumys średni,
  • kumys mocny.

Inny podział uwzględnia z kolei czas procesu fermentacji kumysu. W podziale tym występuje:

  • kumys żółty (intensywnie pachnący, jednodniowy),
  • kumys miodowy (przy jego produkcji wykorzystuje się suszone owoce, miód lub morele),
  • tunemel (kumys dwudniowy),
  • trzydniowy, czterodniowy lub pięciodniowy kumys (proces fermentacji odbywa się z dodatkiem cynamonu lub cukru trzcinowego).

Napój stał się w Polsce popularny na przestrzeni lat sześćdziesiątych XIX wieku. Informacje o kumysie znalazły się między innymi w publikacji Wiktora Jagielskiego „O kumysie i jego użyciu w medycynie”. Pisał o nim również Bolesław Lutostański w pracy pt. „O działaniu i użyciu leczniczym kumysu…”.

Jakie składniki odżywcze zawiera kumys?

Kumys to mleczny napój alkoholowy, zawierający szereg cennych składników odżywczych oraz minerałów. Znajdziemy w nim między innymi:

Warto podkreślić, że kumys obfituje również w substancje o działaniu antybiotycznym.

Właściwości zdrowotne kumysu

Właściwości zdrowotne kumysu od setek lat znane są osobom zamieszkującym tereny Środkowej Azji. W przeszłości napój ten stosowany był jako środek chroniący przed gruźlicą, nowotworami, cukrzycą, anemią oraz problemami związanymi z układem pokarmowym.

Liczne badania wykazały, że kumys wpływa na zwiększenie liczby leukocytów w organizmie. Skutecznie podnosi poziom hemoglobiny i zapobiega chorobom serca.

Kumys uznawany jest za mocny biostymulator, który usprawnia przemianę materii i poprawia pracę układu nerwowego.

Środki ostrożności

Prozdrowotne właściwości kumysu sprawiają, że jest on podawany zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. W przypadku dzieci należy zachować jednak rozsądek. Niewskazane jest podawanie dużych ilości produktu. Kumys nie powinien być spożywany osoby uczulone na mleko, chorujące na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, ostre wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka