5 z 6Wszystko dzięki flawonoidom
Borówki powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Dlaczego? Wszystko za sprawą flawonoidów, które mają w składzie. To związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Usuwają z organizmu toksyny i działają przeciwzapalnie.
Jedzone regularnie, są doskonałe w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki hamowaniu namnażania się szkodliwych wolnych rodników, opóźniają też proces starzenia się.
- Borówka powinna znaleźć się w każdej diecie. Jest bombą witamin, składników mineralnych i najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy. Idealna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, antynowotworowej, dla osób z nadciśnieniem, z cukrzycą i odchudzających się. Borówki mogą pomóc w redukcji masy ciała i przyczynić się do zmniejszenia nadwagi i otyłości – mówi Anna Radowicka, dietetyk i technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.
Zobacz również: Produkty, które sprawiają, że zęby robią się żółte