Trwa ładowanie...

Kurczak równie szkodliwy, co czerwone mięso? Nowe badania

Avatar placeholder
05.06.2019 14:18
Kurczak równie szkodliwy co czerwone mięso? Nowe badania
Kurczak równie szkodliwy co czerwone mięso? Nowe badania (123rf.com)

Miłośnicy skrzydełek z grilla nie będą zadowoleni. Według naukowców drób może być równie szkodliwy dla naszego zdrowia co czerwone mięso. Do tej pory białe mięso uznawane było za zdrowszą alternatywę. Nowe badania to kwestionują.

1. Czerwone mięso szkodliwe dla zdrowia

Czerwone mięso od lat uważane jest za niezdrowe. W 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała je nawet jako czynnik potencjalnie rakotwórczy. Wiele badań potwierdziło, że nadmierne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego, a także przedwczesnej śmierci.

Jako alternatywę dla wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny proponowano mięso drobiowe. Było ono uznawane za zdrowsze, chudsze i lepiej przyswajalne. Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawda.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że białe mięso w takim samym stopniu, jak czerwone podnosi poziom złego cholesterolu, a tym samym zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Zobacz film: "Jak wybrać kurczaka? Radzi szef kuchni"

2. Wpływ kurczaka na zdrowie

Naukowcy badali wpływ diety bogatej w tłuszcze nasycone na zdrowie. W eksperymencie wzięło udział 113 osób w wieku od 21 do 65 lat. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do grup o wysokiej lub niskiej zawartości tłuszczów nasyconych w diecie.

Badani spożywali czerwone mięso i białe mięso drobiowe, a następnie przez cztery tygodnie byli na diecie bezmięsnej. Głównym źródłem mięsa czerwonego była wołowina i wieprzowina, a drobiu - kurczak i indyk.

Próbki krwi od badanych zbierano za każdym razem, gdy zmieniała się ich dieta. Z obserwacji naukowców wynika, że spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi.

Białe mięso w równym stopniu co czerwone zwiększa to stężenie, w porównaniu do diety bezmięsnej. Kierownik badań, profesor Roland Krauss, powiedział, że kiedy naukowcy planowali to badanie, spodziewali się, że czerwone mięso będzie miało bardziej niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż białe mięso.

Byli zaskoczeni, gdy okazało się że ich wpływ na cholesterol jest identyczny, w momencie, gdy poziom tłuszczów nasyconych jest taki sam. Według profesora dopiero całkowite wyeliminowanie mięsa może wpłynąć korzystnie na poziom cholesterolu.

Jak wiemy, wysokie stężenie cholesterolu we krwi może prowadzić do zmian miażdżycowych, a w konsekwencji zwiększać ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze