Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać

Wieprzowina obok drobiu stanowi główny rodzaj mięsa, który gości na naszych talerzach. W kuchni żydowskiej i muzułmańskiej wieprzowina jest zakazana, ze względu na nieczystość rytualną. Jakie wartości odżywcze ma wieprzowina? Czy wieprzowina jest zdrowa?

Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybraćWieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać
Źródło zdjęć: © Flickr

Chrakterystyka wieprzowiny

Wieprzowina jest to określenie mięsa pochodzącego ze świni. Najpopularniejsze rodzaje wieprzowiny kupowane w Polsce to: schab, szynka, karkówka, żeberka, słonina, golonka, polędwiczka, łopatka wieprzowa, a także mostek czy noga. Bardzo często wykorzystuje się także podroby wieprzowe takie jak wątroba, nerki, jelito cienkie, móżdżek czy pęcherz.

Wyróżnia się różne klasy wieprzowiny. Każda z nich dopuszcza określone standardy mięsa, zawartość tłuszczu czy ewentualne zmatowienia mięsa.

Wieprzowina jest w Polsce bardzo popularna. Jej cena jest stosunkowo najniższa biorąc pod uwagę inne rodzaje mięsa takie jak drób czy wołowina. Wieprzowina jest także prosta w przygotowaniu. Wieprzowina uchodzi za mięso dość kaloryczne i z dużą zawartością cholesterolu. Jednak stosując w diecie schab i szynkę można przygotować lekkie i dietetyczne dania.

Wieprzowina będzie tańsza. Rekord na początku przyszłego roku

Wartości odżywcze wieprzowiny

Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa jaki wybieramy. Najmniej kaloryczna będzie szynka – 118 kcal/100g. Najbardziej kaloryczny natomiast będzie boczek. W 100 g boczku znajdziemy aż 322 kcal. Polacy najchętniej sięgają po schab. W 100 g schabu znajdziemy 152 kcal. Chude mięso wieprzowe jest bardziej kaloryczne od drobiu o zaledwie 20 kcal.

Schab, szynka oraz łopatka są także rodzajami mięsa wieprzowego o najmniejszej zawartości tłuszczu. Natomiast karkówka, żeberka czy boczek będą miały już sporą zawartość tłuszczu.

Wieprzowina jest bogata w białko. Zawartość białka również zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Najwięcej białka będzie miał schab, a najmniej żeberka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu to o dziwo jest ona taka sama jak w drobiu. Dlatego też mit o wysokiej zawartości cholesterolu w wieprzowinie możemy jak najbardziej obalić. Zalecana wartość cholesterolu dziennie to 300 mg. Aby ją przekroczyć trzeba by było zjeść ponad pół kilograma schabu.

Wieprzowina jest bogata także w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo) oraz cynk.

Jak wybrać dobrą wieprzowinę?

Jak wybrać dobrą wieprzowinę? Najlepiej jeżeli mamy zaufanego dostawce, który zagwarantuje nas o jej świeżości i pochodzeniu. Warto też zwracać uwagę na rasy, które kupujemy.

Wieprzowina jest mięsem czerwonym i taki powinna mieć kolor. Zbyt jasne mięso może być bardzo wodniste i zbyt miękkie. Czerwone mięso wieprzowe świadczy o tym, ze jest to mięso młode. Poza tym będzie to dla nas informacja, że mięso było przechowywane w dobrej temperaturze i że jest w dobrym stanie.

Wieprzowina powinna mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach. Będzie to dla nas informacja o tym, że jest ona świeża i nadająca się do spożycia. Wieprzowina może być przechowywana w zamrażalniku przez ok. 6 miesięcy.

Ile kalorii ma surowe mięso wieprzowe z nogi, łopatki i żeberek (mięso i tłuszcz)?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna216 kcal61,2 kcal
Białko18,95 g5,37 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz14,95 g4,24 g
Tłuszcze nasycone5,28 g1,50 g
Tłuszcze jednonienasycone6,63 g1,88 g
Tłuszcze wielonienasycone1,55 g0,44 g
Cholesterol67,0 mg19,00 mg
Witamina C0,50 mg0,14 mg
Równoważnik folianów5,00 µg1,42 µg
Witamina B1 - tiamina0,84 mg0,24 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,25 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,50 mg1,28 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,73 mg0,21 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,45 mg0,13 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg1,42 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,66 µg0,19 µg
Witamina A7,00 i.u.1,99 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE0,57 µg RAE
Retinol2,00 µg0,57 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń19,00 mg5,39 mg
Żelazo0,86 mg0,24 mg
Magnez21,0 mg5,95 mg
Fosfor200 mg56,7 mg
Potas335 mg95,0 mg
Sód55,0 mg15,59 mg
Cynk2,01 mg0,57 mg
Miedź0,06 mg0,02 mg
Mangan0,01 mg0,00 mg
Selen28,4 µg8,05 µg
Woda65,1 g18,46 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka