Kwas chlebowy – co to jest i jak go zrobic

Z wyglądu przypomina piwo, ale smakuje zupełnie inaczej. Kwas chlebowy jest słodko-kwaśny i pachnie słodem. W przeciwieństwie do warzenia piwa, przygotowuje się go szybko i sprawnie. Warto to robić szczególnie wiosną i latem - napój orzeźwia i gasi pragnienie. Ale nie tylko. Okazuje się, że kwa chlebowy ma wiele cennych właściwości i korzyści zdrowotnych.

Kwas chlebowy to naturalny probiotykKwas chlebowy to naturalny probiotyk
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy otrzymywany jest w wyniku fermentacji chleba. Stał się popularny w Polsce za czasów Władysława Jagiełły. Wtedy kwas chlebowy był wyrabiany w wiejskich chatach – później trafił na salony. Dzisiaj kwas chlebowy słynie przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych.

Właściwości kwasu chlebowego

Kwas chlebowy uznawany jest za napój leczniczy wspomagający prawidłową pracę układu trawiennego. Jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na nadkwasotę. Ponadto przyśpiesza metabolizm po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy jest probiotykiem i przez to posiada w swym składzie dobroczynne bakterie. To właśnie dzięki nim kwas chlebowy reguluje mikroflorę jelitową.

W związku z tym, że przyspiesza przemianę materii – polecany jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto kwas chlebowy oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia ogólną odporność, chroni przed wieloma chorobami obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu i dzięki temu może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Kwas chlebowy robiony jest na podstawie ekstraktu ze słodu. Dzięki temu stanowi zasobne źródło witamin z grupy B, witaminy C i E. Te dwa przeciwutleniacze wspomagają walkę w wolnymi rodnikami, zapobiegając stresowi oksydacyjnemu. W napoju tym znajdziemy także selen i cynk. Te dwa pierwiastki biorą udział w procesach metabolicznych i odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu trzustki, tarczycy oraz w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.

Kwas chlebowy ze sklepu

Niestety, kwas chlebowy dostępny w sklepie to często napój gazowany o smaku chleba. W składzie znajdziemy: wodę, cukier, dwutlenek węgla, benzoesan sodu (E 211), kwas cytrynowy (E 330), sorbinian potasu (E 202) i inne ulepszacze. Kwas chlebowy powinien posiadać słód jęczmienny i żytni (niekiedy pszenny z dodatkiem mąki razowej) z dodatkiem cukru lub drożdży. Ponadto zawsze trzeba sprawdzać, czy nie zawiera przypadkiem niepotrzebnych konserwantów i barwników. Najlepiej przygotować go w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Przepis na domowy kwas chlebowy

Podstawowe składniki to 2, 5 litra wody, 4 dag prawdziwego chleba razowego, pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (najlepiej sprawdza się miód wielokwiatowy), 25 dag drożdży oraz rodzynki.

Aby przygotować kwas chlebowy, najpierw należy zagotować wodę i rozgrzać piekarnik. Chleb pokroić w kostkę i piec w piekarniku do czasu, aż się zarumieni. Po ostudzeniu chleba przełożyć go do miski i zalać ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą. Całość odstawić na 3 godziny. Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do roztworu, wymieszać, i całość pozostawić na dobę.

Po tym czasie roztwór przecedzić i przelać do wyparzonych wcześniej butelek. Można dodać po kilka rodzynek. Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka