Naturalne metody na wzmocnienie odporności
Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą zadbać o serce, przewód pokarmowy czy ochronić organizm przed nowotworami.
Ryby
Klucz do zdrowia leży w żołądku. Jeśli chcemy być zdrowi, powinniśmy brać przykład ze Skandynawów. Wielu Polaków je ryby tylko w piątek. A to właśnie one, obok olei roślinnych, margaryny i oliwy z oliwek, są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli przede wszystkim kwasów omega-3 i omega-6.
Dlaczego są one takie ważne? Wzmacniają naszą odporność, pomagają bronić się przed infekcjami. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu hormonalnego i mózgu. Można je znaleźć także w oleju z wątroby rekina. Mieszkańcy Skandynawii stosują go od wieków jako środek wzmacniający odporność, przyspieszający gojenie ran, pomagający zwalczać infekcje.
Jeżówka czyli echinacea
Również jeżówka wzmacnia odporność, działa antywirusowo, antybakteryjne i antygrzybicznie. Jedną z jej wielu zalet jest to, że zapobiega nawrotom grypy. Najłatwiejszym sposobem przygotowania echinacei jest wrzucenie około 2-3 suszu z tej rośliny do około 2 szklanek wody i gotowanie do momentu uzyskania jednolitego płynu.
Aloes
Od lat za cudowny lek uważany jest również aloes. Zasłużył nawet na opinię rośliny pomagającej dosłownie na wszystko. Stosuje się go zarówno doustnie, jak i w formie okładów bądź maści. Te ostatnie regenerują skórę, zwłaszcza suchą i popękaną. Z kolei picie soku z aloesu wzmacnia odporność. Ma on bowiem właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. To dlatego aloes pomaga rekonwalescentom i osobom osłabionym „stanąć na nogi”. Poza tym, działa wspomagająco na układ trawienny oraz łagodzi przewlekły kaszel. Można go stosować uzupełniająco w leczeniu astmy.
Maliny
Szukając sposobu na odporność, warto też zwrócić uwagę na maliny. Doskonale pomagają w leczeniu przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zarówno sok, jak i napar z liści malin mają działanie napotne. Sam napar z liści działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Jest także uważany za lekarstwo na biegunki, nieżyty jelit i żołądka. Medycyna ludowa poleca także maliny w leczeniu niedokrwistości. Zawierają one dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki i stymulują organizm do ich produkcji.
Cebula i czosnek
Ciężko sobie wyobrazić kuchnię polską bez cebuli. A to kolejne warzywo świetnie wzmacniające odporność. Właściwości cebuli są zbliżone do czosnku. Cebula działa m.in. bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, wzmacnia kości, łagodzi ból gardła i kaszel. Jednym ze sposobów walki z przeziębieniem może być właśnie przygotowanie mikstury z cebuli. Wystarczy dodać do niej sok z cytryny i miód.
Czosnek zwiększa odporność i działa bakteriobójczo, więc jest świetnym sposobem na ból gardła czy grypę. Żeby zadbać o odporność, wystarczy jeść dwa ząbki czosnku dziennie. Nasze babcie z kolei jako doskonałą metodę na walkę z przeziębieniem rekomendują wypicie gorącego mleka z czosnkiem, miodem i dodatkiem masła.
Malwa i czarny bez
Bez czarny, którego kwiaty działają moczopędnie i napotnie, a owoce przeciwbólowo, można dodać do ciast, zrobić napar lub pić jako herbatę. W ten sposób możemy również korzystać z właściwości kwiatów malwy. Są one niezawodnym lekarstwem na walkę z bólem gardła i infekcjami.
Miód
Leczniczych właściwości miodu nie trzeba reklamować. Miód wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wpływa na przemianę materii, neutralizuje wpływ różnych toksyn, działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom, łagodzi kaszel. Żeby wzmacniać organizm wystarczy zacząć dzień od wypicia połowy szklanki wody z łyżką miodu.