Kwas z buraków. Sprawdź, jak go przygotować
Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę zdrowy napój, możesz wypróbować kwas z buraków, są one bowiem cennym źródłem witaminy B i C, zawierają kwas foliowy, karoten oraz betaninę - barwnik odpowiedzialny za czerwoną barwę buraków. Ponadto wspomagają one proces trawienia, wzmacniają organizm oraz podnoszą odporność.
1. Właściwości kwasu buraczanego
Zakwas buraczany działa jak naturalny suplement diety. Nie tylko pomoże chronić organizm przed infekcjami, ale też dobrze działa na układ krążenia. Napój obniża ciśnienie krwi, zbija cholesterol, co może przynieść długofalowe skutki - zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz miażdżycy.
Przygotowanie kwasu buraczanego jest proste.
2. Kwas buraczany - przepis
Składniki:
- pół kg buraków,
- 2,5 litra letniej, przegotowanej wody,
- łyżeczka soli,
- 3 ząbki czosnku,
- łodyżka kopru,
- sucha kromka razowego chleba (lub sama skórka).
Sposób przygotowania:
Umyj buraki, pokrój w talarki, a następnie włóż do kamiennego garnka i dodaj przyprawy. Wszystko zalej wodą. Na wierzch połóż chleb, a na to talerzyk, by nic nie wypływało ponad poziom płynu. Chleb wyjmij na drugi dzień, ale pozostałe składniki trzymaj w garnku w ciepłym miejscu przez 4-5 dni. Po tym czasie zawartość garnka przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 87,9 |
Białko | 3,3 g |
Tłuszcz | 0,5 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 21,4 g |
Błonnik | 4,1 g |
Witamina C | 11,6 mg |
Witamina A | 2,0 µg |