Trwa ładowanie...

Lasagne – wartości odżywcze, kalorie i przepisy

Avatar placeholder
12.10.2021 15:20
Lasagne to typowe danie kuchni włoskiej, które można przygotowywać w wielu różnych wersjach
Lasagne to typowe danie kuchni włoskiej, które można przygotowywać w wielu różnych wersjach (AdobeStock)

Lasagne to typowe danie kuchni włoskiej, które można przygotowywać w wielu różnych wersjach. Płaty makaronu przełożone farszem skomponowanym z mięsa mielonego, sera żółtego, sosu pomidorowego i beszamelowego to klasyka. Nie mniej dobrze smakuje także lasagne w wydaniu wegetariańskim. Czy to potrawa zdrowa? Jak bardzo kaloryczna? Jaki jest przepis na lasagne?

spis treści

1. Co to jest lasagne?

Lasagne (lazania) to rodzaj zapiekanki przygotowanej na bazie makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów. Podaje się ją na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.

Jak się robi lasanie? Makaron jest albo uprzednio gotowany, albo układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników.

Zobacz film: "Pyszna lasagne krok po kroku z Anią Starmach"

2. Przepisy na lasagne

Lasagne kojarzy nam sie przede wszystkim z jej klasycznym obliczem: zapieczonymi płatami makaronu jajecznego z sosem pomidorowo - mięsnym i beszamelem, przesypanymi startym parmezanem. Ale w zależności od tradycji lokalnych i preferencji smakowych danie ma różne oblicza. Inne popularne przepisy to:

  • lasagne napoli,
  • wegetariańska lasagne bolognese (z soczewicą),
  • lekka lasagne ze szpinakiem i ricottą.

Przepis na lasagne z mięsem mielonym

Najbardziej popularnym rodzajem lasagne jest danie z mięsem mielonym. Aby ją zrobić, trzeb przygotować takie składniki jak:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • opakowanie makaronu do lazanii,
  • kartonik przecieru pomidorowego (500 ml),
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia i przeciśnięty przez praskę czosnek (co najmniej 2 ząbki),
  • olej do smażenia.

Przepis na sos beszamelowy do lasagne przewiduje z kolei:

  • 300 ml mleka (2%).
  • pół kostki masła (100 g),
  • 2 czubate łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Od czego zacząć? Na patelni rozgrzej nieco oleju, wrzuć czosnek i przyprawy, po chwili dodaj mięso – i smaż je kilka minut na sporym ogniu.

Kiedy mięso się przysmaży, dodaj przecier pomidorowy, a także bazylię i oregano. Podgrzewaj na średnim ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

Włącz piekarnik. Nagrzej go do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Zrób sos beszamelowy: w małym garnku roztop masło, wsyp mąkę i mieszając, smaż około minuty. Następnie dodaj trochę mleka, całość dynamicznie mieszając.

Zdejmij garnek z ognia i wlej pozostałą część mleka. Wymieszaj sos, by nie było w nim grudek, następnie wsyp sól, pieprz, gałkę – i mieszaj, podgrzewając go na średnim ogniu.

Sos powinien być gęsty. Swoją konsystencją musi przypominać gęste ciasto na naleśniki. Jeśli jest za gęsty, można dolać mleko. Jeśli za rzadki, można go chwilę podgrzać, by zgęstniał.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie rozsmaruj kilka łyżek sosu beszamelowego, a następnie układaj warstwami: plastry makaronu, sos beszamelowy, masę mięsno-pomidorową, makaron, sos beszamelowy i sos mięsno-pomidorowym. Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem beszamelowym.

Lasagne piecze się przez około 50 minut, po 30 minutach można ją przykryć folią aluminiową. Upieczoną trzeba wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Podaje się ją pokrojoną w nieduże porcje.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Wartości odżywcze lasagne

W 100-gramowej porcji lasagne znajduje się 10,83 g białka, 11,36 g węglowodanów, 3,15 g cukrów i 1,50 g błonnika oraz 36,0 mg cholesterolu. To także 10,69 g tłuszczów, w tym:

  • 4,94 g tłuszczów nasyconych,
  • 3,31 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,79 g tłuszczów wielonienasyconych.

Choć lasagne dostarcza witamin i minerałów, dzienne zapotrzebowanie organizmu pokrywa w niewielkim stopniu. Można w niej znaleźć:

  • 0,70 mg witaminy C
  • 81,0 µg witaminy A
  • 0,91 mg witaminy E,
  • 1,00 i.u. witaminy D
  • 6,80 µg witaminy K
  • witaminy z grupy B.

Lasagne z mięsem zawiera także:

  • 197 mg wapnia,
  • 0,79 mg żelaza,
  • 22,0 mg magnezu,
  • 178 mg fosforu,
  • 255 mg potasu,
  • 466 mg sodu,
  • 1,32 mg cynku,
  • 0,07 mg miedzi,
  • 0,14 mg manganu,
  • 18,00 µg selenu.

4. Ile kalorii ma lasagne?

Lasagne jest daniem kalorycznym, tłustym i dość ciężkostrawnym, zwłaszcza w swojej klasycznej wersji, czyli z mięsem. Typowa włoska lasagne w 100 gramach dostarcza 185 kcal. Ma to związek zarówno z obecnością makaronu oraz mięsa, jak i beszamelu, który składa się z masła, mleka i mąki.

Wielbiciele lasagne, który dbają o linię, mogą skusić się na przygotowanie lasagne w lżejszej wersji, bez mięsa (lasagne wegetariańska), za to ze szpinakiem, mozzarellą light i ricottą. Porcja 100 g dostarcza nie więcej niż 95 kcal.

4.1. Przepis na fit lasagne

Aby zrobić lekką lasagne ze szpinakiem, należy przygotować:

  • 6 plastrów makaronu lasagne,
  • 400 g szpinaku,
  • 125g sera mozarella light,
  • 250 g sera ricotta,
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, bazylia i oregano.

Jak przygotować lekką lasagne krok po kroku?

Listki makaronu namocz w wodzie na kwadrans, dzięki czemu zmiękną. Na patelni odparuj szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, a także ser ricotta. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Przecier pomidorowy przypraw solą, oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

W zwilżonym sosem pomidorowym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, szpinak z ricottą, sos pomidorowy, makaron, szpinak z ricottą, sos pomidorowy, makaronu. Na wierzch lazanii połóż mozzarellę.

Lasagne wstaw do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni Celsjusza) i piecz 30 minut. Danie jest gotowe, gdy makaron zmięknie, a ser się rozpuści.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze