2 z 6Rosół odmładza
Ta informacja zmieni twoje podejście do rosołu. Jeśli do dziś traktowałeś tę zupę po macoszemu, być może ją docenisz. Powód? Rosół przedłuża młodość. I nie są to słowa na wyrost.
Odmładzające właściwości rosołu związane są z tym, że zupa gotowana jest na kościach (drobiowych, wieprzowych bądź wołowych). Te zawierają kolagen (3 jego typy).
Kolagen to jedno z białek występujących w ludzkim organizmie. Przychodzi jednak czas, gdy kolagenu w skórze czy kośćcu robi się coraz mniej. Zahamowanie procesu produkcji kolagenu następuje u człowieka w okolicy 20. roku życia. Od tego momentu organizm produkuje średnio o 1 proc. mniej każdego roku.
Dlaczego to białko jest tak ważne? Kolagen przede wszystkim wzmacnia kości, ścięgna i stawy. Zapewnia mocne włosy, w połączeniu z elastyną – jędrną i gładką skórę, silne paznokcie. Rosół jest więc zupą, której największą zaletą jest właśnie przywracanie skórze i paznokciom młodzieńczej witalności.
Przeczytaj także: Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt