Lecznicze właściwości rosołu. Dlaczego warto go jeść?

Myślisz, że rosół to tylko zupa? Że jedynie zaspokaja głód? Nie do końca. Rosół to wręcz cudowny wynalazek. Nie tylko rozgrzewa i syci, także wspomaga leczenie.

Aromatyczny wywar swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza warzywom i przyprawom. Marchew, pietruszka, seler, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz to podstawa rosołu. Można do niego dodać jeszcze paprykę i czosnek – wywar będzie miał bardziej intensywny smak. Z kolei kurkuma zapewni złocisty kolor.

Dlaczego zatem warto jeść rosół?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Roślina, którą musisz mieć w sypialni. Będziesz spać jak dziecko

Rosół to jedna z najzdrowszych zupRosół to jedna z najzdrowszych zup
Źródło zdjęć: © (123RF) Rosół to jedna z najzdrowszych zup
Ewa Rycerz

/ 4Rosół odmładza

Ta informacja zmieni twoje podejście do rosołu. Jeśli do dziś traktowałeś tę zupę po macoszemu, być może ją docenisz. Powód? Rosół przedłuża młodość. I nie są to słowa na wyrost.

Odmładzające właściwości rosołu związane są z tym, że zupa gotowana jest na kościach (drobiowych, wieprzowych bądź wołowych). Te zawierają kolagen (3 jego typy).

Kolagen to jedno z białek występujących w ludzkim organizmie. Przychodzi jednak czas, gdy kolagenu w skórze czy kośćcu robi się coraz mniej. Zahamowanie procesu produkcji kolagenu następuje u człowieka w okolicy 20. roku życia. Od tego momentu organizm produkuje średnio o 1 proc. mniej każdego roku.

Dlaczego to białko jest tak ważne? Kolagen przede wszystkim wzmacnia kości, ścięgna i stawy. Zapewnia mocne włosy, w połączeniu z elastyną – jędrną i gładką skórę, silne paznokcie. Rosół jest więc zupą, której największą zaletą jest właśnie przywracanie skórze i paznokciom młodzieńczej witalności.

Przeczytaj także: Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt

/ 4Wzmacnianie stawów

osół wzmacnia stawy
osół wzmacnia stawy © (123RF) Rosół wzmacnia stawy

O tym, że ból stawów jest bardzo nieprzyjemny, wie każdy, kto go doświadczył. "Strzykające" kolana czy uczucie sztywności zazwyczaj wiąże się z chorobą, jednak dolegliwości można złagodzić jedząc właśnie rosół.

Jak to się dzieje, że ta niepozorna zupa wzmacnia stawy? To dzięki minerałom, jakie zawiera. Wapń, magnez, fosfor, krzem, siarka i liczne witaminy oraz mikroelementy sprawiają, że spożywany regularnie, gotowany na kościach rosół wspomaga walkę z bólem stawów. Zawarte w kościach, chrząstkach czy ścięgnach siarczan chondroityny i glukozaminy dodawane są do suplementów diety, stosowanych w leczeniu stawów. Po co zatem wydawać pieniądze? Rosół to naturalny suplement diety.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Pomocny w chorobach żołądka i jelit

Gorący, aromatyczny rosół to doskonała pomoc w kłopotach z trawieniem. Właściwość tę zupa zawdzięcza aminokwasom: prolinie i glicynie. Zwiększają one wchłanianie składników odżywczych, prolina ma także wpływ na tworzenie się kolagenu, który – przy odpowiedniej ilości – pozytywnie oddziałuje na błonę śluzową żołądka. Glicyna wspomaga także odbudowywanie uszkodonych komórek układu pokarmowego.

W efekcie znikają bóle brzucha, wzdęcia i gazy.

Rosół wykazuje też pozytywne działanie na przewód pokarmowy osób cierpiących na wrzody żołądka.

/ 4Na przeziębienie i grypę

Rosół to naturalny lek na przeziębienie
Rosół to naturalny lek na przeziębienie © (123RF) Rosół to naturalny lek na przeziębienie

Rosół to danie, które podaje się niemalże każdemu choremu na grypę lub z infekcją. To nie przypadek. Nasze babcie gotowały go, wiedząc, że rozgrzewa i dodaje siły. Naukowcy szybko jednak rozwikłali tę zdrowotną zagadkę. Dlaczego zatem rosół tak dobrze wpływa na organizm walczący z chorobą?

Przede wszystkim dlatego, że w prcesie gotowania rosołu z kości uwalniana jest cysteina. Ma ona właściwości ułatwiające odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny, dzięki czemu oddycha nam się łatwiej. Co więcej, substancje zawarte w rosole działają przeciwzapalnie. Hamują gromadzenie się białych krwinek i tworzenie procesów zapalnych w górnych drogach oddechowych.

Niestety, rosół zawiera niewiele witaminy C – utlenia się ona w czasie gotowania. Dlatego najlepiej posypać go natką pietrzuszki tuż przed jedzeniem.

Jest jeszcze jedna cenna rada, o której niewielu pamięta. Podczas gotowania rosołu zalewaj mięso zimną wodą. Powszechnym błędem jest wrzucanie go do wrzątku, ponieważ wówczas mięso szybko się ścina, a jego aromat nie przenika do zupy. Pamiętaj także, aby zbierać szumowiny, które tworzą się na powierzchni rosołu. Jeżeli tego nie zrobimy, wówczas wyjdzie mętny i tłusty.

Źródła

  1. cheatsheet.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka