Lecznicze właściwości rosołu. Dlaczego warto go jeść?
Myślisz, że rosół to tylko zupa? Że jedynie zaspokaja głód? Nie do końca. Rosół to wręcz cudowny wynalazek. Nie tylko rozgrzewa i syci, także wspomaga leczenie.
Aromatyczny wywar swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza warzywom i przyprawom. Marchew, pietruszka, seler, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz to podstawa rosołu. Można do niego dodać jeszcze paprykę i czosnek – wywar będzie miał bardziej intensywny smak. Z kolei kurkuma zapewni złocisty kolor.
Dlaczego zatem warto jeść rosół?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Roślina, którą musisz mieć w sypialni. Będziesz spać jak dziecko
Rosół odmładza
Ta informacja zmieni twoje podejście do rosołu. Jeśli do dziś traktowałeś tę zupę po macoszemu, być może ją docenisz. Powód? Rosół przedłuża młodość. I nie są to słowa na wyrost.
Odmładzające właściwości rosołu związane są z tym, że zupa gotowana jest na kościach (drobiowych, wieprzowych bądź wołowych). Te zawierają kolagen (3 jego typy).
Kolagen to jedno z białek występujących w ludzkim organizmie. Przychodzi jednak czas, gdy kolagenu w skórze czy kośćcu robi się coraz mniej. Zahamowanie procesu produkcji kolagenu następuje u człowieka w okolicy 20. roku życia. Od tego momentu organizm produkuje średnio o 1 proc. mniej każdego roku.
Dlaczego to białko jest tak ważne? Kolagen przede wszystkim wzmacnia kości, ścięgna i stawy. Zapewnia mocne włosy, w połączeniu z elastyną – jędrną i gładką skórę, silne paznokcie. Rosół jest więc zupą, której największą zaletą jest właśnie przywracanie skórze i paznokciom młodzieńczej witalności.
Przeczytaj także: Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt
Wzmacnianie stawów
O tym, że ból stawów jest bardzo nieprzyjemny, wie każdy, kto go doświadczył. "Strzykające" kolana czy uczucie sztywności zazwyczaj wiąże się z chorobą, jednak dolegliwości można złagodzić jedząc właśnie rosół.
Jak to się dzieje, że ta niepozorna zupa wzmacnia stawy? To dzięki minerałom, jakie zawiera. Wapń, magnez, fosfor, krzem, siarka i liczne witaminy oraz mikroelementy sprawiają, że spożywany regularnie, gotowany na kościach rosół wspomaga walkę z bólem stawów. Zawarte w kościach, chrząstkach czy ścięgnach siarczan chondroityny i glukozaminy dodawane są do suplementów diety, stosowanych w leczeniu stawów. Po co zatem wydawać pieniądze? Rosół to naturalny suplement diety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Pomocny w chorobach żołądka i jelit
Gorący, aromatyczny rosół to doskonała pomoc w kłopotach z trawieniem. Właściwość tę zupa zawdzięcza aminokwasom: prolinie i glicynie. Zwiększają one wchłanianie składników odżywczych, prolina ma także wpływ na tworzenie się kolagenu, który – przy odpowiedniej ilości – pozytywnie oddziałuje na błonę śluzową żołądka. Glicyna wspomaga także odbudowywanie uszkodonych komórek układu pokarmowego.
W efekcie znikają bóle brzucha, wzdęcia i gazy.
Rosół wykazuje też pozytywne działanie na przewód pokarmowy osób cierpiących na wrzody żołądka.
Przeczytaj także: Jadalne grzyby mogą być śmiertelnie trujące. Wszystko przez jeden błąd
Na przeziębienie i grypę
Rosół to danie, które podaje się niemalże każdemu choremu na grypę lub z infekcją. To nie przypadek. Nasze babcie gotowały go, wiedząc, że rozgrzewa i dodaje siły. Naukowcy szybko jednak rozwikłali tę zdrowotną zagadkę. Dlaczego zatem rosół tak dobrze wpływa na organizm walczący z chorobą?
Przede wszystkim dlatego, że w prcesie gotowania rosołu z kości uwalniana jest cysteina. Ma ona właściwości ułatwiające odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny, dzięki czemu oddycha nam się łatwiej. Co więcej, substancje zawarte w rosole działają przeciwzapalnie. Hamują gromadzenie się białych krwinek i tworzenie procesów zapalnych w górnych drogach oddechowych.
Niestety, rosół zawiera niewiele witaminy C – utlenia się ona w czasie gotowania. Dlatego najlepiej posypać go natką pietrzuszki tuż przed jedzeniem.
Jest jeszcze jedna cenna rada, o której niewielu pamięta. Podczas gotowania rosołu zalewaj mięso zimną wodą. Powszechnym błędem jest wrzucanie go do wrzątku, ponieważ wówczas mięso szybko się ścina, a jego aromat nie przenika do zupy. Pamiętaj także, aby zbierać szumowiny, które tworzą się na powierzchni rosołu. Jeżeli tego nie zrobimy, wówczas wyjdzie mętny i tłusty.
Przeczytaj także: Odtruwają wątrobę i rozbijają kamienie żółciowe. Warto mieć w kuchni
Źródła
- cheatsheet.com