Trwa ładowanie...

Lekarka przez tydzień każdego dnia jadła dynie. Zauważyła trzy zmiany

 Patrycja Pupiec
06.11.2023 15:00
Lekarka przez tydzień jadła jesienny owoc. "Układ trawienny działał jak w zegarku"
Lekarka przez tydzień jadła jesienny owoc. "Układ trawienny działał jak w zegarku" (Getty Images)

Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego niskokaloryczna. Dynia to jeden z najbardziej kultowych symboli jesieni. Lekarka postanowiła jeść ten owoc przez tydzień, by na własnej skórze poznać jego zdrowotne korzyści.

spis treści

1. Codziennie jadła dynię

Doktor Patricia Varacallo z Cleveland Clinic zauważa, że potrawy z dodatkiem dyni zyskały na popularności w ciągu ostatnich kilku lat. By na własnej skórze przekonać się o jej cennych właściwościach, postanowiła jeść ją każdego dnia przez tydzień.

Początkowo ekspertka myślała, że dodanie dyni do codziennego jadłospisu będzie dla niej stanowić kreatywne, kulinarne wyzwanie. Eksperyment rozpoczęła od smoothie z puree z dyni bez dodatku cukru.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wcześniej stosowane przekąski zastąpiła pestkami dyni, który jak wskazuje, świetnie sprawdzą się jako chrupiący dodatek do sałatek. Zrobiła także sos dyniowy, który zjadła z makaronem.

2. Właściwości zdrowotne dyni

Dynia to owoc, który zawiera niewiele kalorii. Jest za to świetnym źródłem błonnika. Ma w sobie także wiele cennych witamin i minerałów. Jest bowiem bogata w witaminę A, witaminę C oraz potas.

Badanie opublikowane z zeszłym roku w czasopiśmie "Plants" wykazało szereg zdrowotnych korzyści dyni, w tym:

  • wspieranie męskiej płodności,
  • wspomaganie gojenia się ran,
  • właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe oraz przeciwutleniające.

Co więcej, według doniesień grupy badaczy, owoce dyni okazały się skuteczne w terapii łagodnego przerostu prostaty.

3. Lepiej spała i poprawiła trawienie

Jedną z korzyści, jaką zaobserwowała lekarka po tygodniowym eksperymencie, było lepsze trawienie. Patricia przyznała, że jej "układ trawienny działał jak w zegarku". Kolejnym efektem, jaki dostrzegła, była poprawa kondycji skóry.

Varacallo zauważyła, że jej cera była jaśniejsza i nie pojawił się na niej żadne wyprysk. W miarę upływu wyzwania, lekarka zaobserwowała także, że lepiej spała. Jej sen był spokojniejszy, a jego jakość znacznie się poprawiła.

Lekarka zachęca innych, by częściej sięgali po ten dar jesieni. Przypomina, że łatwo przyrządzić go na różne sposoby, a wiele z przygotowanych posiłków, można bez obaw mrozić i delektować się ich smakiem w zimowe wieczory.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze