Lekarka przez tydzień każdego dnia jadła dynie. Zauważyła trzy zmiany
Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego niskokaloryczna. Dynia to jeden z najbardziej kultowych symboli jesieni. Lekarka postanowiła jeść ten owoc przez tydzień, by na własnej skórze poznać jego zdrowotne korzyści.
1. Codziennie jadła dynię
Doktor Patricia Varacallo z Cleveland Clinic zauważa, że potrawy z dodatkiem dyni zyskały na popularności w ciągu ostatnich kilku lat. By na własnej skórze przekonać się o jej cennych właściwościach, postanowiła jeść ją każdego dnia przez tydzień.
Początkowo ekspertka myślała, że dodanie dyni do codziennego jadłospisu będzie dla niej stanowić kreatywne, kulinarne wyzwanie. Eksperyment rozpoczęła od smoothie z puree z dyni bez dodatku cukru.
Wcześniej stosowane przekąski zastąpiła pestkami dyni, który jak wskazuje, świetnie sprawdzą się jako chrupiący dodatek do sałatek. Zrobiła także sos dyniowy, który zjadła z makaronem.
2. Właściwości zdrowotne dyni
Dynia to owoc, który zawiera niewiele kalorii. Jest za to świetnym źródłem błonnika. Ma w sobie także wiele cennych witamin i minerałów. Jest bowiem bogata w witaminę A, witaminę C oraz potas.
Badanie opublikowane z zeszłym roku w czasopiśmie "Plants" wykazało szereg zdrowotnych korzyści dyni, w tym:
- wspieranie męskiej płodności,
- wspomaganie gojenia się ran,
- właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe oraz przeciwutleniające.
Co więcej, według doniesień grupy badaczy, owoce dyni okazały się skuteczne w terapii łagodnego przerostu prostaty.
3. Lepiej spała i poprawiła trawienie
Jedną z korzyści, jaką zaobserwowała lekarka po tygodniowym eksperymencie, było lepsze trawienie. Patricia przyznała, że jej "układ trawienny działał jak w zegarku". Kolejnym efektem, jaki dostrzegła, była poprawa kondycji skóry.
Varacallo zauważyła, że jej cera była jaśniejsza i nie pojawił się na niej żadne wyprysk. W miarę upływu wyzwania, lekarka zaobserwowała także, że lepiej spała. Jej sen był spokojniejszy, a jego jakość znacznie się poprawiła.
Lekarka zachęca innych, by częściej sięgali po ten dar jesieni. Przypomina, że łatwo przyrządzić go na różne sposoby, a wiele z przygotowanych posiłków, można bez obaw mrozić i delektować się ich smakiem w zimowe wieczory.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl