Lekarka radzi, jaką sól wybrać. "Sprawdzajcie, czy jest jodowana"

Wiele osób świadomie ograniczania do minimum ilość soli w diecie ze względu na jej szkodliwy wpływ na zdrowie. Jednak specjalistka endokrynologii dr Luiza Napiórkowska zaznacza, że zamiast całkowitej redukcji lepiej sprawdzi się "zasada złotego środka". Spożywanie niewielkich ilości soli jodowanej dostarczy nam jodu, który wspiera układ nerwowy i poprawia kondycję skóry.

Lekarka radzi, by szukać soli jodowanej. Jej spożycie w niewielkich ilościach jest wskazane ze względu na jodLekarka radzi, by szukać soli jodowanej. Jej spożycie w niewielkich ilościach jest wskazane ze względu na jod
Źródło zdjęć: © Instagram/okiem_doktor_luizy, Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Endokrynolożka radzi, jaką sól wybierać

Endokrynolożka dr Luiza Napiórkowska przyznaje, że temat spożywania soli może budzić wątpliwości. Z jednej strony zbyt duża ilości soli w diecie nie jest wskazana. Lekarka potwierdza, że zawarty w niej chlorek sodu zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, osteoporozy oraz wielu innych chorób. Z drugiej strony sól może dostarczać do organizmu cennego jodu.

W związku z tym ekspertka proponuje zasadę złotego środka, czyli spożywanie soli, ale w ograniczonych ilościach. Lekarka radzi, na co zwracać uwagę kupując sól.

- Niedobory jodu w surowicy mogą mieć więc osoby, które nie spożywają na co dzień soli jodowanej, tylko np. himalajską niejodowaną lub inną sól niejodowaną. Dlatego kupując sól sprawdzajcie, czy jest ona jodowana, czy nie - taką informację znajdziecie zawsze na przodzie opakowania, wyraźnie zaznaczoną, nie trzeba jej szukać małym druczkiem na etykiecie - pisze na swoim profilu na Instagramie dr Luiza Napiórkowska, endokrynolog, diabetolog. - Sól himalajska jest bardzo chętnie kupowana, dlatego jakiś czas temu również zaczęto ją jodować i można taką sól himalajską jodowaną dostać w sklepach - dodaje lekarka.

3 objawy niedoboru jodu. Nie lekceważ ich

Zawarty w soli chlorek sodu wpływa niekorzystnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy
Zawarty w soli chlorek sodu wpływa niekorzystnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy © Getty Images

Dlaczego jod jest ważny w diecie?

Jod jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niedobory jodu w organizmie mogą powodować zaburzenia związane z niedoczynnością tarczycy. Lekarka szczegółowo wyjaśnia, jaką rolę odgrywa jod w organizmie:

  • Umożliwia produkcję tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) - hormonów tarczycy;
  • Wspiera układ oddechowy, nerwowy;
  • Pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych;
  • Poprawia kondycję skóry.

Jod nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, musi być dostarczany z zewnątrz poprzez odpowiednią dietę, może być również absorbowany z powietrza przez skórę i układ oddechowy. Dr Napiórkowska wyjaśnia, że najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich takich, jak dorsz, mintaj, łosoś, makrela oraz w owocach morza. W związku z tym Polacy cierpią raczej na niedobory tego składnika.

- Z tego powodu w 1997 r. została wprowadzona w naszym kraju obowiązkowa profilaktyka jodowa, która polega na jodowaniu soli przeznaczonej do bezpośredniego spożycia oraz obowiązkowe jodowanie odżywek dla niemowląt. Jodowanie soli dotyczy soli stosowanej w gospodarstwie domowym, ale już nie soli przeznaczonej do stosowania w przetwórstwie różnych środków spożywczych - wyjaśnia endokrynolożka.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka